Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prirodoslovni muzej dobio prvi izložak za svoj stalni postav

06.06.2023.

14:44

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Prirodoslovni muzej i eksponat bračkog kamena

Prirodoslovni muzej i eksponat bračkog kamena

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Do kraja godine trebala bi završiti obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, najvećeg projekta obnove u kulturi grada Zagreba. A već početkom iduće godine muzej bi svoja vrata trebao otvoriti posjetiteljima koje će dočekati novi eksponat velikog bračkog kamena. Obnova Prirodoslovnog muzeja u punom je jeku, a više od devet tona težak eksponat velikog bračkog kamena već je stigao u muzej gdje je organizirana višesatna akcija spuštanja u podrumske prostore. 


- Sam kamen je sa otoka Brača. Prikazuje okršeni vapnenac gornjokretne starosti, a star je oko 7,2 milijuna godina. Pokazuje značajke našeg krškog podzemnog sustava, na njemu se lijepo vidi otopljena kaverna u vapnencu. U postavu će zauzimati centralno mjesto u dijelu postava u kojem će biti pokazan krš. Bit će taktilan i vjerujem vrlo zanimljiv našim posjetiteljima, rekla je ravnateljica muzeja, Tatjana Vlahović.


Postavljanju eksponata bračkog kamena prisustvovao je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, Dragan Jelić.


- Nakon što se završi, a mora se do kraja ove godine završiti i zbog Operativnog programa konkurentnost i kohezija, Zagreb će imati vrhunski Hrvatski prirodoslovni muzej. Nema sankcija. Projekti koji se ne završe do kraja ove godine ili će se financirati iz vlastitih sredstava ili će se ići u "faziranje". Znači da uđu u novu financijsku perspektivu. Fond solidarnosti se mora potrošiti do 30. lipnja. Za sve radove nakon toga Vlada je osigurala milijardu eura iz proračuna i više od milijardu eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Tako da nema bojazni, kaže Jelić.


No, ravnateljica Vlahović uvjerena je da će građevinski radovi, ali i unutrašnje uređenje Prirodoslovnog muzeja biti gotovi do kraja godine kako bi početkom iduće mogao otvoriti svoja vrata za posjetitelje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici