Hrvatski radio

Radio Sljeme

Remek-djela iz rimske zbirke Farnesina od 1. listopada u MSU-u

18.08.2015.

12:39

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba remek djela iz renomirane talijanske zbirke Farnesina, koja se otvara 1. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), donosi do 14. studenoga pregled talijanske umjetnosti od pedesetih godina prošloga stoljeća do danas.

Kako se ističe u najavi na mrežnim stranicama muzeja, Zbirka Farnesina, koja je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Italije u Rimu, utemeljena je u 60-tim godinama prošloga stoljeća, a do danas broji više od 200 reprezentativnih djela talijanske moderne i suvremene umjetnosti. "Odabirom najznačajnijih djela iz fundusa Farnesine, ali i pojedinih djela iz drugih talijanskih privatnih i javnih kolekcija, ugledni talijanski kustosi Martina Corgnati i Giovanni Iovane zagrebačkoj će publici ispričati zanimljivu povijest talijanske poslijeratne umjetnosti u kojoj nastaju brojni pokreti i grupe, te djeluju pojedinci koji su obilježili umjetnost 20. stoljeća", stoji u najavi.

Na izložbi će biti predstavljena djela brojnih umjetnika, među kojima su i oni najpoznatiji, poput Lucia Fontane, Piera Manzonija, Mimma Rotelle, Alberta Burrija, Jannisa Kounellisa, Nunzia, Mimma Paladina, Giulia Paolinija, Michelangela Pistoletta, Emilia Vedove itd.

Da bi se naglasile veze talijanskih umjetnika sa zagrebačkom umjetničkom scenom, pojedini umjetnici, posebice predstavnici Novih tendencija poput Getulia Alviania, Alberta Biasia i Giannija Colomba, bit će predstavljeni djelima iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti.

Uz brojne umjetnike mlađe generacije, među kojima su Monica Bonvicini, Luca Vitoni, Massimo Bartolini, Paola Pivi, Donatella Spaziani i drugi, recentnim će se video radom na medijskoj fasadi MSU-a za vrijeme trajanje izložbe predstaviti i umjetnički dvojac Masbedo. Također, dio izložbe bit će posvećen najznačajnijim predstavnicima talijanske poslijeratne fotografije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.