Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:47 / 22.09.2015.

Autor: Ana Krois

Retrospektivna izložba Edite Schubert u Klovićevim dvorima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Retrospektivna izložba Edite Schubert, na kojoj će se predstaviti opus umjetnice koji je nezaobilazno i ključno mjesto hrvatske umjetnosti prošlog stoljeća, otvara se 24. rujna u Galeriji Klovićevi dvori.

Njezino tridesetogodišnje umjetničko djelovanje obilježila su stalna istraživanja različitih umjetničkih medija, otkrića originalnih tehnologija izvedbe radova i invencije novog umjetničkog jezika, a opus joj je u Klovićevim dvorima predstavljen u autorstvu kustosice Leonide Kovač.

Dio djela Edite Schubert (Virovitica, 1947. - Zagreb, 2001.) čuva se u zbirkama hrvatskih muzeja i galerija, a većina je u posjedu njezine majke i sestara. Osim poznatijih slikarskih serija, u njezinoj je ostavštini nekoliko stotina radova iz sedamdesetih i osamdesetih, od kojih mnogi dosad nisu izlagani.

Retrospektiva će prvi put predstaviti djela koja njezin opus smještaju u sam vrh europske umjetnosti zadnje četvrtine 20. stoljeća. Riječ je o radovima istraživačkog, eksperimentalnog i konceptualnog karaktera, koje se danas sagledava u novom kontekstu i procesima institucionalne revalorizacije djela neoavangardnih umjetnika koji su djelovali izvan zapadnoeuropskog i američkog sustava.

"Svakom novom izložbom umjetnica je artikulirala neko drugo pitanje, koje se često manje očitovalo na diskurzivnoj, negoli na tehnološkoj razini. Tehnološka inovacija u radu Edite Schubert označavala je nužnost invencije vizualnog jezika kojim bi bilo moguće označiti pojmove posve drugačije od onih postojećih koji su u zadnjim desetljećima 20. stoljeća dominirali diskurzom suvremene umjetnosti i kritike umjetnosti", ustvrdila je Kovač, najavivši izložbu.

Edita Schubert je diplomirala slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, nakon čega se zaposlila kao crtačica na Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta, gdje je radila do kraja života. Njezinim je crtežima opremljen i proslavljeni udžbenik anatomije Jelene Krmpotić, i danas obavezna literatura studentima medicine.

Među brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu ističu se njezini nastupi na bijenalima u Sidneyu i Veneciji. Njezina izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 15. studenoga. Galerija će svakodnevno u poslijepodnevnim satima organizirati besplatno vodstvo po izložbi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.