Hrvatski radio

Radio Sljeme

Revija "Kratki na brzinu" prvi put i u Zagrebu

03.05.2016.

16:26

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Revija hrvatskih kratkih filmova "Kratki na brzinu", manifestacija posvećena kratkoj filmskoj formi u svim njezinim žanrovima, ove se godine održava od 12. do 15. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, a prvi put i u Zagrebu - od 10. do 11. svibnja.

Natjecateljski program donosi 56 filmova, izabranih između njih gotovo 150 prijavljenih. Otvara ga kratki film "Belladonna" Dubravke Turić, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, zatvara ga "Piknik" Jure Pavlovića, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film.

S obzirom da je jedna od članica žirija glumica Tihana Lazović koja je s filmom "Zvizdan" doživjela uspjeh u Cannesu, "Kratki na brzinu" tim izborom obilježava uspješnu proteklu godinu za domaći film. Od prošle Revije hrvatski dugometražni i kratkometražni film doživio je velike uspjehe, pa smo se potrudili napraviti puni krug i simbolički zaokružiti sva tri najznačajnija uspjeha hrvatskog filma rekao je umjetnički direktor Toma Zidić na konferenciji za novinare.

Tihana Lazović kaže kako žiri očekuje težak zadatak, s obzirom na jako dobar izbor filmova, no napominje da nema ljepšeg posla od gledanja filmova. Uz nju u žiriju su redatelji Igor Bezinović i Andrej Korovljev, koji je ocijenio da je predselekcija već napravila izvrstan posao. Bilo je prijavljeno skoro 150 filmova, što je impozantan broj s obzirom na stanje u državi, kulturi, financijama, rekao je.

Treće izdanje Revije počinje u Zagrebu, s dva nova programa - u MM centru Studentskog centra i na Akademiji dramske umjetnosti. Prvi je "Doxanje", ostvaren u suradnji s Dokukinom KIC, koji donosi kratke dokumentarce sa svjetskih festivala. Ovogodišnji gost je Međunarodni dokumentarni filmski festival iz Jihlave, najveća takva manifestacija u središnoj i istočnoj Europi, koji će se predstaviti izborom čeških kratkometražnih uradaka.

Idući dan na ADU se održava program "Panorama", usredotočen na edukaciju koja je od početka sastavni dio festivala. S ciljem poboljšanja suradnje i razmjene iskustava na međunarodnoj razini posvećen je studentima, a kao prva filmska škola predstavlja se Australian Film, Television & Radio School iz Sydneya. Riječ je o jedinoj filmskoj i televizijskoj školi koja pod istim krovom okuplja specijalizacije svih usmjerenja, od prikazivačke djelatnosti do studija za zvuk i montažu, skladanje filmske glazbe. U Zagrebu će se predstaviti izborom svojih radova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.