Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sadržaj Klovićevih dvora približiti široj publici

12.12.2015.

07:52

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manifestacijom "Božić starog Zagreba", koja danas počinje u Galeriji Klovićevi dvori, koja je za adventsko razdoblje pripremila niz događanja, svojevrsna je najava smjera novog ravnatelja te galerije Antonija Picukarića koji želi da se kvalitetan sadržaj približi što većem broju posjetitelja.

Ne želimo da Galerija u blagdansko vrijeme bude prazna, već da kvalitetne sadržaje prezentira široj publici na drugačiji način, rekao je Picukarić u razgovoru za Hinu. Zadnjih se nekoliko godina znalo događati da smo u tom razdoblju imali po pet izložbi i zanimljive teme, a na njih nije dolazio nitko osim stručnog kruga posjetitelja i prijatelja kuće, dodao je.

Picukarić ističe da se to pod njegovim ravnanjem više ne bi smjelo događati. Trudit ćemo se raditi velike projekte i da oni budu dobro posjećeni, u samoj njihovoj pripremi gledat ćemo što bi bilo interesantno publici, ali ne tako da im podilazimo, nego da ponudimo drugačiju valorizaciju naših eminentnih slikarskih i kiparskih imena, objasnio je.

U Galeriji se neće zapostavljati i drugi mediji, fotografiju, film, video, ilustraciju ili strip, no oni će se obrađivati i postavljati uz velike 'blocbustere', izložbe koje dovode publiku, najavio je

Po njegovim riječima, obično takve izložbe nisu bile dobro posjećene, s obzirom da je Galerija u zagrebačkom i hrvatskom kulturnom društvu pozicionirana kao mjesto gdje se događa nešto ekskluzivno. Dodao je da takav pristup nije "izmišljanje tople vode", već povratak u ono što je Galerija predstavljala za vrijeme Ante Sorića ili Vesne Kusin.

Ne bježimo od suvremenog, želimo različitu publiku i želimo predstavljati suvremene umjetnike, no to ne može biti osnova našeg programa, jer moramo biti svjesni tko smo, kako smo pozicionirani, što smo radili trideset godina i koja bila naša najbolja vremena, istaknuo je.

Galerija će tako prikazivati nacionalno, zagrebačko, baštinsko, u programu će biti blocbuster za širu publiku, retrospektive velikih hrvatskih umjetnika, baštinske izložbe te niz malih projekata, najavio je novi ravnatelj Galerije, koji je na toj dužnosti zamijenio Jasminu Bavoljak, koja je nakon smrti Marine Viculin bila v.d. ravnateljice.

Izložbena godina počinje Crnčićem, a završava Jobom

Adventski program "Božić starog Zagreba" otvara se kićenjem božićnog drvca i otvorenjem dviju izložbi - one galerista i antikvara, po uzoru na nekadašnje sajmove antikviteta koji su se u Galeriji održavala od kraja devedesetih, te "Božićne jaslice Etnografskog muzeja u Zagrebu".

Time Galerija završava ovu i započinje novu godinu, ukazujući sav spektar mogućnosti koje kao javna ustanova u kulturi, vodeća i najveća nacionalna galerija u Hrvatskoj, može ostvariti na području izložbenog programa.

Picukarić kaže da mu je namjera takvim manifestacijama obilježiti sve važnije događaje kroz godinu, vjerske ili značajne nacionalne datume, s obzirom da "umjetnost ima nezamjenjivu ulogu u svakodnevnom životu i takvom se želi podastrijeti publici".

Prva izložba u novoj godini predstavit će, nakon više od 25 godina, opus pionira hrvatskog krajobraznog slikarstva Mencija Clementa Crnčića. Otvara se 9. veljače i trajat će do sredine travnja.

Uslijedit će retrospektiva akademkinje Nives Kavurić Kurtović te izložba "Vela Spila - Korčula prije Krista", utemeljena na rezultatima 150 godina arheoloških istraživanja s lokaliteta na otoku Korčuli.

Za lipanj je najavljen Bijenale ilustracije, te paralelno s njim, izložba Animafesta, dok će se tijekom ljeta u prostoru Galerije tradicionalno održati programu suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb.

Jesensku sezonu će krajem kolovoza otvoriti izložba radnog naziva "Smrt u umjetnosti", kojom će se obiliježitI 85. godišnjica "Posmrtne pripomoći", autora Zvonka Makovića. "U umjetnosti gotovo da nema niti jednog slikara, kipara, arhitekta koji se dijelom nije dotakao te teme i ona će biti obrađena na jako zanimljiv način", rekao je Picukarić.

Na baštinskoj izložbi "Umjetnička baština Istre" u listopadu će se predstaviti ta regija od prapovijesti do današnjih dana, s više od 100 autora na četiri kata Galerije.

Godinu će u prosincu završiti međunarodna izložba "Izazov moderne. Zagreb - Beč oko 1900.", o odnosu dvaju gradova kroz djela najpoznatijih domaćih i austrijskih umjetnika i retrospektiva slikara Ignjata Joba.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.