Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sečak i Ivić kandidati za v.d. intendanta HNK

29.09.2013.

17:34

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je da će se za maksimalno dva tjedna razriješiti problem oko imenovanja v.d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta.

Ministarstvo kulture za tu dužnost predložilo Svebora Sečaka i Sanju Ivić ali su jednako tako otvoreni i za kandidate koje će predložiti Grad Zagreb.

"Zakon je izglasan u petak, ovaj tjedan će biti objavljen u Narodnim novinama, po zakonu imamo sedam dana da se dogovorimo oko kandidata ili kandidatkinje za v.d. i to može ići na Vladu drugi tjedan", rekla je Zlatar Violić u HTV-ov emisiji "Nedjeljom u dva" upitana kada će se razriješiti problem oko imenovanja v.d. intendanta zagrebačkog HNK, s obzirom na novi zakon o kazalištima.

Rekla je da su već u pismenom obliku u prvom krugu pregovora oko v.d.-a predložili dvoje kandidata - iz baletnog ansambla Svebora Sečaka i iz dramskoga kolegicu Sanju Ivić koja je dosada i bila direktorica Drame. "Oboje kandidata su i dalje naši kandidati ali smo jednako tako otvoreni i za kandidate koji će doći od strane Grada (Zagreba)", istaknula je Zlatar Violić.

Upitana očekuju li sastanak s zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem s obzirom na to da je on izjavio "da vi niste njegov rang za sastanak", ministrica je rekla da ako ne bude tog sastanka oboje imaju dobre ekipe koje će to dogovoriti.

O tome što kaže na Bandićevu ocjenu da sa svime ovime ona ustvari radi cirkus u zagrebačkom HNK-u, ministrica je rekla da "to nije cirkus, to je jedna teška priča". "I meni je naravno žao jer će svatko reći da smo izgubili godinu i pol dana, ali morali smo, i zakonski način je bio jedan, pokazati da sadašnji zakon doista ne funkcionira i drugo da nećemo popustiti pritiscima koji pripadaju čisto političkom i klijentelističkom dijelu dogovora oko toga što je čije i tko će raditi u čiju korist", rekla je.

Smatra da je za Zagreb možda najteža stvar što je način kadroviranja u kulturi napravio jedan generacijski lom. Ravnatelji su po 20 godina na istim mjestima i to nije dobro za život i za ideje, za sam život umjetnosti i za cijele generacije kojima je tako onemogućeno da pokažu koje bi bile njihove vizije i načini vođenja umjetnosti, kazala je.

Ministrica kulture odgovorila je "da se zakon ne donosi zbog njezinog sukoba s bivšom intendanticom i kako nema nikakvih razloga to držati osobnim sukobom. Misli da ova procedura pokazuje da sa zakonom moramo intervenirati u momentu kada sadašnje zakonske norme ne mogu popraviti ili ne mogu riješiti postojeću situaciju. Zakon koji smo mijenjali je imao jednu nedorečenost a to je - što ako se ne dogovori, a u zakonu ne smije postojati mogućnost a što ako ne", rekla je.

Na pitanje je li jedan od mogućih kandidata za v.d. intendanticu zagrebačkog HNK i Dubravka Vrgoč, ministrica je odgovorila da u izboru za v.d. intendanta mogu biti samo stalni zaposlenici kazališta, a Dubravka Vrgoč je direktorica ZKM-a. "Kasnije, kod natječaja za pravog intendanta i intendanticu, za četverogodišnji mandat, sva su imena moguća", kazala je istaknuvši da će odlučujući biti programi.

Upitana može li bar priznati da je nesretna okolnost da se zbog jedne osobe mijenja zakon, ministrica je rekla da je to nesretna okolnost zato što je kod nas to tako percipirano. "Bilo bi možda bolje, pametnije od nas da smo odmah na početku mandata uvidjevši mogućnost 'što ako' promijenili zakon i onda bismo išli jednostavnije u pregovore. To još mogu prihvatiti ne samo kao kritiku nego kao činjenicu da smo podcijenili mogućnost sukoba", istaknula je.

Na pitanje je li precijenila status kazališta u Varaždinu kada mu daje status nacionalnog kazališta, Zlatar Violić je rekla da je ideja kazališnog sustava u Hrvatskoj da postoji Zagreb kao centralna kuća i to je ujedno i jedino kazalište koje financira i Ministarstvo kulture, a ostala tri kazališta - Rijeka, Split i Osijek su nacionalna kazališta u imenu, ali ona zapravo pokrivaju određene regije. "Ako sad Zagreb izmaknemo kao jednu vrstu 'državnog kazališta' onda cijela sjeverozapadna regija sa svim svojim kulturnim identitetom nema svoje kazalište", kazala je, uz ostalo, ministrica kulture te poručila da je kriterij za status nacionalnog kazališta kvaliteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.