Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šest koncerata Zagrebačkih ljetnih večeri

18.03.2015.

13:25

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalna glazbena manifestacija 34. Zagrebačke ljetne večeri donosi od 30. lipnja do 15. srpnja šest koncerata vrhunskih inozemnih i domaćih glazbenih umjetnika s bogatim programom kapitalnih djela glazbene povijesti ali i onih rjeđe izvođenih na hrvatskim podijima.

Festival već 34. godinu za redom organizira Koncertna direkcija Zagreb (KDZ), želeći pozicionirati glavni hrvatski grad na karti europskih gradova koji njeguju klasično kulturno ljeto.

"Riječ je o najstarijem i jedinom klasičnom ljetnom gradskom festivalu, a njegov ovogodišnji program donosi besprijekornih šest koncerata koji će uistinu ucrtati Zagreb na kartu festivala koje vrijedi i treba posjetiti tijekom ljeta", kazao je ravnatelj KDZ-a Josip Nalis na tiskovnoj konferenciji u Medijateci Francuskog instituta.

Nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog klasičnog kulturnog ljeta, kada je Zagreb ugostio nekoliko ekskluzivnih koncertnih večeri s izvođačima svjetske razine, ove godine festival ide i "korak dalje", najavio je umjetnički voditelj festivala Krešimir Starčević.

Po prvi put u Zagrebu će nastupiti velika svjetska imena kao što su glasoviti puhački sastav Les Vents Francais, čiji je član i hrvatski hornist Radovan Vlatković, a čiji će koncert u utorak 30. lipnja u Atriju Galerije Klovićevi dvori otvoriti festival.

Slijedi, u subotu 4. srpnja nastup renomiranog baroknog ansambla Les Arts Florissants s dirigentom Williamom Christiem.

U programu se ističe i gostovanje u Zagrebu slavnog tria braće Eggner iz Austrije, koji će se zagrebačkoj publici predstaviti u petak 10. srpnja u Klovićevim dvorima, te gudačkog kvarteta Pavel Haas u srijedu 15. srpnja u Crkvi sv. Katarine, koji će ujedno i zatvoriti festival.

"Ugostit ćemo i neke doista miljenike domaće publike", istaknuo je Starčević. Takvi su glazbenici violinist Kristof Barati, pijanist Enrico Pace te gitarist Srđan Bulat, odnedavni Master of Arts Kraljevske akademije u Londonu, koji će nastupiti u rubrici Mlade hrvatske zvijezde koja predstavlja najuspješnije mlade hrvatske glazbenike. "Ovogodišnjim smo programom uspjeli ostvariti odličnu ravnotežu pa donosi i kapitalna djela glazbene povijesti ali također i neka koja se nemaju toliko često prilike čuti na hrvatskim koncertnim podijima", poručio je Starčević.

Stalni partneri festivala su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. Zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Tedi Lušetić ocijenio je da su organizatori i ove godine uspjeli osmisliti relevantan festival s izuzetno dobrim programom. "Takve manifestacije pridonose učvršćivanju pozicije Zagreba kao kulturnog turističkog odredišta", kazao je Lušetić.

Koncerti ansambala Les Vents Francais i Les Arts Florissants bit će dio Festivala Francuske u Hrvatskoj 2015. pod nazivom "Rendez-vous". Ana Mikin iz Ministarstva kulture pojasnila je kako je taj program neka vrsta "uzvratne utakmice" suradnje Francuske i Hrvatske koja se prvi puta održala 2012. predstavljanjem hrvatske kulture u Francuskoj. "Sada mi imamo prilike ugostiti i doživjeti francusku kulturu, njihovo umijeće življenja", kazala je.

Program koji do svibnja do listopada obuhvaća oko 150 različitih programa iz različitih programskih kategorija obuhvatit će i gostovanje istaknutih francuskih komornih ansambala u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri.

Veleposlanica Francuske Michele Boccoz istaknula je da je kako je riječ o sjajnim glazbenicima čije će gostovanje na tom festivalu "dotaknuti sva osjetila". "Zahvaljujući svojem izuzetnom programu, Zagrebačke ljetne večeri postale su nezaobilazan događaj hrvatskog i europskoga glazbenog života i izuzetno nam je drago što će se na njemu ove godine predstaviti Francuska", kazala je Boccoz.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.