Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šesti ArtOmat u Meštrovićevom paviljonu

14.12.2015.

16:21

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prostoru nekad popularno zvanom "torta", okupit će se gotovo sto izabranih izlagača, najavljeno je iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Nekonvencionalni umjetnički sajam, održat će se šestu godinu zaredom u Meštrovićevom paviljonu - Domu hrvatskih likovnih umjetnika,

Tradicionalno uoči božićnih blagdana na ArtOmat-u se predstavljaju autori s različitih područja likovne i primijenjene umjetnosti, modnog i produkt dizajna te drugih oblika kreativnih industrija, čiji radovi nastaju u ograničenim serijama kao originalni proizvodi i darovi.

Sajam će otvoriti izložba Plakatiranje, sa 120 plakata koje su izradili umjetnici i dizajneri, a iduća dva dana dvojac iz This Town Needs Posters predstavit će se proces izrade plakata rukom. Na otvorenju će nastupiti DJ Jogarde, koji stoji iza Bon Ton Store & Gallery, a s kojim ove godine ArtOmat prvi put surađuje u cilju promoviranja glazbene vinil i DJ kulture.

Za vikend, 19. i 20. prosinca, ljubljanski kolektiv "Oloop" će u suradnji s posjetiteljima napraviti projektu "Povezivanje - tepih u radu", odnosno plesti tepih čija je produkcija započela još 2012. godine. Nakon vikenda, 21. i 22. prosinca umjetnica Irena Frantal, koja je specijalizirala Umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu, pripremit će za Galeriju Bačva umjetnički projekt posvećen mediju knjige.

Posljednji dan sajma će se održati "Sam svoj majstor" projekt, koji predstavlja poveznicu između pokreta i softvera “Whatever Dance Toolbox”. Program će voditi članice izvedbene skupine BADco. Zrinka Užbinec, suvremena plesačica i koreografkinja i Ana Kreitmeyer. U popratnom programu održat će se raznolik umjetnički program, besplatne kreativne i edukativne radionice za djecu i odrasle.

Osim što će moći izraditi božićni poklon, posjetitelji će se na desetak radionica imati priliku okušati u filcanju, izradi marioneta, naučiti nešto o stripu ili nastaviti basnu te istražiti fotogram - postupak koji su u svom radu često koristili nadrealisti.

Ulaz na sajam, kao i sav popratni sadržaj, posjetiteljima je besplatan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.