Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šesti festival Miroslav Krleža

27.06.2017.

15:08

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šesti festival ''Miroslav Krleža'' i ove će godine obogatiti gradsko kulturno ljeto te svojim posjetiteljima omogućiti putovanje kroz prostor i vrijeme ocrtano poznatim Krležinim likovima i motivima na Krležinom Gvozdu.

Festival će otvoriti gostujuća beogradska predstava ''U agoniji'' u književnikovu vrtu na Krležinom Gvozdu prvog srpnja.

Nakon te izvedbe, program festivala nastavit će se brojnim izvedbama Krležinih djela, a završit će idućeg petka glazbenom predstavom ''Balade Petrice Kerempuha''.

Kazališni će program biti popraćen Razgovorima u Krležinom vrtu, promocijom zbornika radova ''Povratak Miroslava Krleže'' i prigodnim izložbama u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te u galeriji Josip Račić gdje će biti predstavljen i reprint prvog izdanja Krležinog ''Pana'' iz 1917. godine.

Autor i ravnatelj Festivala Goran Matović nastojao je uspostaviti nove dijaloge s Krležom propitkujući njegove glasove iz prošlosti.

Preko ovog festivala razvijamo nove odnose prema Krleži, radimo na umjetničkom višeglasju, radimo na sintezi svih umjetnosti i radimo, moglo bi se reći, živog Krležu, kazao je Matović.

Ni ove godine neće izostati tradicionalni ''Doručak kod Krleže'' na kojemu će se posjetitelji moći zasladiti Krležinim kafe-kremšnitama, a posebnost će biti i dodjela nagrada najboljoj glumici i glumcu, Belina ogrlica i Krležin štap, te premijerno izvođenje drame ''Aretej'' na zanimljivim gradskim lokacijama.

Prvi čin izvest će se ispred ulaza u tunel Grič, drugi čin unutar njega, zatim se kreće prema Kamenitim vratima gdje će se izvoditi treći čin te se na kraju dolazi pred Jelačićevu palaču gdje će se izvesti peti čin.

U izvedbi Krležinih djela Zagrepčani će moći uživati do sedmoga srpnja, a ulaznice za njih moći će kupiti na mjestima izvođenja predstava sat vremena ranije po cijeni od 50 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.