Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sv. Patrick u Zagrebu

14.03.2013.

15:48

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U našem će se gradu 8. godinu slaviti Dan Sv. Patricka. Dvodnevni festival 15. i 16. ožujka donosi nastup brojnih bendova, irskih plesača, ali i upoznavanje s irskom kulturom.

Prvi put će biti organizirana i tzv. "zelena" parada automobila. U subotu, 16.03. točno u podne parada će startati ispred Muzeja automobila u Ulici Ljudevita Posavskog. Njih najmanje 30, među kojima će biti old timeri i nekoliko novih “zelenih” modela, uputit će se prema središtu Grada, točnije do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Preko Trga maršala Tita vesela povorka vratit će se pred Muzej. 

Festivalsko događanje, koje je besplatno, trajat će dva dana u prostoru Muzeja automobila Ferdinand Budicki. U petak je u Muzeju s početkom u 12 sati planirana izložba oldtimera, izložba fotografija Irske, a navečer od 18 sati glazbeni program. Irski tjedan ima bogat program i na Britanskom trgu.

 

ZAŠTO SE SLAVI DAN Sv. PATRICKA

Sveti Patrick je irski svetac zaštitnik, slavi se 17. ožujka i, uz Svetog Nikolu i Svetog Valentina,  jedan je od  najpopularnijih svjetskih svetaca. Danas je Dan Sv. Patricka svjetski blagdan, koji se slavi i izvan engleskog govornog područja.  

Legende o Sv. Patrick kažu da je rođen krajem 4. st. i doveden je u Irsku kao rob kad je imao 16 godina gdje je radio kao pastir. Nakon šest godina zatočeništva uspio je pobjeći i otići u Francusku, gdje je postao svećenik. Budući da su Irci tada bili poganski narod, Sv. Patrick se oko 432. g. ponovno vratio u Irsku kao misionar i počeo širiti kršćanstvo. Putujući po Irskoj otvarao je crkve i škole i propovijedao kršćanstvo.

Najpoznatija legenda o Sv. Patricku je ona da je objasnio Sveto Trojstvo (Otac, Sin i Duh Sveti) koristeći djetelinu s tri lista. Irci su sami kasnije dodali 4 list kao simbol sreće.

Osim što je Patrick zaštitnik Irske, on je i zaštitnik Nigerije, inženjera i ljudi koji se boje zmija. Prema nekim predajama, štiti i od zmijskih ugriza. Mnoge crkve širom svijeta njemu su posvećene, a najviše ih je u Irskoj, SAD-u i Australiji. Najveće parade, uz Irsku, održavaju se diljem SAD-a, Rusije, Japana, a najveća regionalna održava se u Zagrebu. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.