Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svaki Hrvat pročita dvije knjige godišnje

23.04.2013.

23:46

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje, prve Noći knjige, i ove se godine ovom manifestacijom u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Početni dogovori oko izrade nacionalne strategije čitanja su postignuti, a 10. svibnja počet će njihova operacionalizacija, najavila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Dunja Seiter Šverko na tribini "Knjigovornica - razgovor o načinima poticanja čitanja" kojom je večeras u toj središnjoj hrvatskoj knjižnici počela manifestacija "Noć knjige".

Sadržajni uvod u tribinu dala je predstavnica agencije GfK-a Tamara Kraus koja je predstavila rezultate istraživanja o knjizi u Hrvatskoj što ih je GfK proveo u ožujku ove godine na skupini od tisuću ispitanika starijih od 15 godina. Uz napomenu da su prošle godine hrvatski građani pročitali gotovo 8,7 milijuna knjiga, što znači da je u prosjeku svaki hrvatski građanin pročitao dvije knjige, istaknula je kako je to istraživanje pokazalo da 46 posto građana knjige uopće ne zanimaju. I dok je taj postotak konstantan u odnosu na istraživanja iz 2011. i 2005., broj građana koji knjige ne kupuju zbog financijskih razloga porastao je na 33 posto, a 2011. iznosio je 24 posto.

Zoran Velagić s osječkoga Filozofskog fakulteta posebice se osvrnuo na dio GfK-ova istraživanja o e-knjizi po kojemu čak 36 posto ljudi nema nikakav uređaj koji bi im omogućio čitanje e-knjige, rekavši kako u Hrvatskoj ne postoji tržište e-knjiga, među ostalim, i zbog poreza od 25 posto.
Glavni urednik portala za knjigu Moderna vremena Info Nenad Bartolčić zabrinut je što je GfK-ovo istraživanje pokazalo da samo 19 posto građana kupuje knjige, a prije godinu i pol bilo ih je 31 posto. Podsjetio je da svi u realnome svijetu knjige već godinama upozoravaju na krizu koja je sada vjerojatno najdublja od 90-tih godina prošloga stoljeća. Bartolčić je najavio da će se 13. svibnja u NSK održati radni sastanka svih u "lancu knjige" kako bi razgovarali o cjelovitom rješenju problema.

Posebnost ovogodišnjeg programa bio je program realiziran u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija i ZET-om. Knjigoljupci su za vrijeme trajanja Noći knjige putem radijskih valova mogli u tramvajima i autobusima uživati u slušanju recitiranja poezije i proze.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.