Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan kazališta

27.03.2013.

16:03

Autor: Ana Krois, Olga Vujović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, obilježava se čitanjem poruka uoči kazališnih predstava, pa će tako večeras u hrvatskim kazalištima biti pročitane dvije.

Radi se o međunarodnoj poruci talijanskog književnika, glumca i redatelaj Daria Foa, te o hrvatskoj poruci teatrologinje dr. Sanje Nikčević. Foova poruka bavi se odnosom vlasti prema kazalištu, dok je tema poruke dr. Nikčević odnos gledatelja i kazališta.

 

Ministrica kulture dr Andrea Zlatar Violić proglasila je u podne u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta dobitnike Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" za 2012. Od 45 pristiglih rukopisa, Stručno povjerenstvo u sastavu Mario Kovač, Nina Violić i Helena Sablić Tomić nagradilo je čak šest.

 

Prvonagrađena je Kristina Gavran za dramu "Spremni", drugu nagradu dijele Zdenko Mesarić za dramu "Snježna kugla" i Tomislav Zajec za dramu "Trebalo bi prošetati psa". Trećenagrađeni autori su Maja Hrgović za "Prekrasne ruševine", Vedrana Vrhovnik za "Počivali u miru kuće svoje" i Dino Pešut za "L.U.Z.E.R.I.".

 

Nagrade će biti uručene na Marulićevim danima u splitskom kazalištu 21. travnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.