Hrvatski radio

Radio Sljeme

Treći Festival svjetske književnosti

01.07.2015.

13:53

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival svjetske književnosti, koji se u organizaciji nakladnika Frakture održava u Zagrebu od 3. do 11. rujna, u svojem trećem izdanju bit će najambiciozniji do sad u promišljanju tema današnjice kroz bogat program sadržaja kojima je cilj predstaviti hrvatskoj publici neke od najvažnijih glasova suvremene svjetske i domaće literarne scene.

Festivalski program, kao i gostujuće autore - njih gotovo šezdeset - predstavio je na konferenciji za novinare u Medijateci Francuskog instituta glavni urednik Frakture i programski direktor festivala Seid Serdarević.

"Nakon dva iznimno uspješna izdanja Festivala svjetske književnosti koja su pokazala koliko je Zagrebu i Hrvatskoj bio potreban upravo jedan takav festival s brojnim razgovorima s književnicima iz cijeloga svijeta koji problematiziraju ozbiljne teme, koji žele progovoriti i o današnjem trenutku i o prošlosti, ali i o budućnosti, te uz koje su izvrsno ukomponirane likovna i glazbena komponenta, Festival je u svojem trećem izdanju pred sebe postavio još ambicioznije ciljeve", kazao je Serdarević.

Ove godine, festival uvodi tri nova programa: uz već tradicionalne tribine "Razotkrivanje", okrugle stolove, program "Pisac i njegov čitatelj", izložbu likovnih radova po motivima knjiga, te iznimno uspješnu književnu matineju za srednjoškolce, u festivalski će program biti uključen i autorski strip, u programu "Mali noćni strip-tiz"; program filmskih večeri s filmovima nastalima po književnim predlošcima; te program "Škola stripa", u kojoj će istaknuti svjetski i domaći autori vodit će strip-radionice za studente Akademije likovnih umjetnosti i učenike Škole za primijenjenu umjetnost.

"Time Festival dobiva potpuni multimedijalni karakter te još zornije pokazuje koliko su književnost i čitanje važni", poručio je Serdarević. No, za bogat festivalski program najzaslužniji su njegovi sjajni gosti, istaknuo je, a ove godine to su svjetske i domaće književne zvijezde iz ukupno petnaest zemalja svijeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.