Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Hrvatskom povijesnom muzeju otvorena izložba '45.

11.03.2016.

07:30

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskom povijesnom muzeju otvorena je izložba '45.' Riječ je o kompleksnoj muzeološkoj prezentaciji 1945. godine, koja je u mnogim aspektima političkog i društvenog života bila razdjelnica hrvatske povijesti.

Kroz potresan, slojevit presjek tragičnih događanja te uvidom u političku, kulturnu i društvenu zbilju 1945. u Hrvatskoj na temelju izvornih muzejskih predmeta, arhivskog gradiva iz 80-tak muzeja i recentnih historiografskih radova - izložba nastoji predstaviti tu prijelomnu, turbulentnu godinu koja je još uvijek tema političkih prijepora, raznih interpretacija i ocjena.

Cilj izložbe je da ne relativizira niti jedan događaj. Pogotovo ne onaj najvažniji, a to je da je završio 2. svjetski rat te da se Hrvatska našla i na strani pobjednika i poraženog. Nastojimo ovom izložbom dati jedan objektivni prikaz, svesti to na stručnu razinu, kaže suautorica Matea Brstilo Rešetar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.