Hrvatski radio

Radio Sljeme

Veljko Bulajić - Vlakom bez voznog reda u povijest filma

02.11.2015.

15:02

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugo očekivana monografija Veljka Bulajić naziva 'Veljko Bulajić - Vlakom bez voznog reda u povijest filma', objavljena je u izdanju kuće Zrinski. Riječ je o prvom potpunom prikazu Bulajićeva stvaralaštva.

U stvaranju monografije sudjelovalao je čak 35 domaćih te 48 stranih autora. Osim filmologije i filmografije, knjiga sadržava portrete svih Bulajićevih glumaca te fotografije sa snimanja.

Na početku urednik Božo Rudež piše; Veljko Bulajić jedinstvena je ličnost u hrvatskoj, jugoslavenskoj, europskoj i svjetskoj kinemtografiji, po filmskom opusu i žanrovskoj raznovrsnosti. 

Sam Bulajić o Monografiji je istaknuo: Uložen je velik napor jer je riječ o mojem radu koji traje više od 50 godina. Manje-više o svakom filmu je napisan poneki esej, tako da se može dobiti nekakav odnos prema onome što sam radio.

Monografiju, na čak 432 stranice, večeras će u 19.00h, u kinu Europi predstaviti ministar kulture Berislav Šipuš, urednik monografije Božo Rudež, zatim Vinko Brešan, Ljubo Šikić, Bruno Kragić te Veljko Bulajić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.