Hrvatski radio

Radio Sljeme

Virtualni muzej digitlizirane baštine iseljeništva 11.02.2021.

11.02.2021.

18:30

Autor: Hrvatski Radio

Nepregledno blago

Nepregledno blago

Foto: HRT / HRT

12. veljače 2021. g., na dan kada je prije 70 godina osnovana Hrvatska matica iseljenika bit će pokrenut Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva. Na taj način Matica će predstaviti dio digitalizirane baštine koju je prikupila od početka svoga djelovanja.

U prvom redu radi se o digitaliziranim brojevima mjesečnika Hrvatske matice iseljenika “Matice” koji su izlazili između 1951. i 1961., i brojevima Matičinog iseljeničkog kalendara koji su izašli između 1955. i 1960. Dio Virtualnog muzeja su i brojevi “Iseljeničkog muzeja”, priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je izlazio kao dio časopisa “Novi iseljenik” između 1936. i 1940.

Dio muzejskog “postava” su i više od 500 fotografija vezanih za iseljenike, iseljeničke organizacije i djelovanje iseljenika nasumično izabranih i nastalih između kraja 19. st. i polovice 90-tih godina 20. st., a našli su se u arhivu Matice. Fotografije su digitalizirane u visokoj rezoluciji što omogućava njihov posebni doživljaj.

Najveći dio građe koje je skupila Hrvatska matica iseljenika danas su dio institucija koje su nastale od nje ili je pohranjen u Hrvatskom državnom arhivu. U Matičnom posjedu je danas tek mali dio iseljeničke baštine koju je ova skupila tijekom svog postojanja (manje od 10%). Od tog malog dijela sada se javnosti predstavlja tek jedan mali dio.

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica. Ova će biti obnavljana na tjednoj osnovi i zamišljena je kao trajni projekt Hrvatske matice iseljenika.

Nepregledno blago: Virtualni muzej iseljeništva 2021-02-11

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici