Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za Ondekoza 12. studenog u Lisinskom

07.10.2013.

15:28

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bubnjarska trupa Za Ondekoza nastupit će nakon punih pet godina pred zagrebačkom publikom i predstaviti posebnost bubnjanja na taiku, japanskom velikom bubnju, ali i posebnost svog načina života i filozofiju.

Za Ondekoza je jedinstvena trupa na svijetu, ne samo po specifičnosti taiko bubnjanja, već prvenstveno po životnoj filozofiji članova. Za Ondekoza predstavlja način života, koji se vodi po načelu: trčanje, bubnjanje i ples na Zemlji. Učenje Sogakuron kaže da su trčanje i glazba jedno, i u to učenje članovi trupe vjeruju, stoji u najavi organizatora.

Trupu je 1969. osnovao Tagayasu Den na japanskom otoku Sado i njezini su članovi od početaka živjeli i trenirali zajedno, te stvorili revolucionaran i jedinstven show u svijetu, koristeći kao osnovu taiko bubnjeve. Revolucionaran je po povezivanju tri aktivnosti - trčanja, bubnjanja i plesa, u tzv. maraton performansima. Svjetski debi, nakon godina vježbanja i definiranja ciljeva i misije, trupa je održala 1975., kada su se članovi, nakon trčanja Bostonskog maratona, popeli na pozornicu i nevjerojatnom energijom zasvirali bunjeve. Takvi performansi su rodili ideju o maraton turnejama. Prva je započela 1990., a završila je nakon tri godine sa 355 održanih predstava i 14.910 pretrčanih kilometara. Prva maraton turneja po rodnom Japanu započela je 2001., u spomen na preminulog osnivača Tagayasu Dena. Njegovi učenici i sljedbenici pretrčali su 600 kilometara od otoka Sado do planine Fuji, na čije se obronke preselilo sjedište trupe.

Prema riječima voditelja Seizana Matsuda, taiko ritam se ne da objasniti riječima, već se mora osjetiti ritam čitavim tijelom i dušom. "Ako bih i pokušao to objasniti riječima, rekao bih samo da ritam bubnjeva govori sam za sebe."

Njihovi nastupi su kombinacija umjetnosti i sporta, a s obzirom da se bubnjanje i izražavanje Za Ondekoze temelji na ritmu koji proizlazi iz tijela i duše bubnjara dok se njihova fizička snaga tjera do krajnjih granica, zato je važno svakodnevno atletsko vježbanje i pridržavanja pravila: nema alkohola, nema pušenja, nema izlazaka te trošenja svog zarađenog novca na aktivnosti izvan pozornice.

Za Ondekoza su 2008. lansirali novi projekt nazvan "Music & Rhythms" čiji je cilj povezati djecu svijeta kroz glazbeni eksperiment. Ovoga puta se nisu ograničili samo na taiko bubnjeve, već su koristili kreativnost kao alat da bi se izrazili bez ograničenja. Četrdeset godina postojanja proslavili su turnejom "Kikon-Ichida" koju su započeli u Japanskom nacionalnom kazalištu, a 2009. Ondekoza bubnjari nastupaju na slavlju 20 godina stolovanja japanskog Cara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.