Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka filharmonija svira Mozartov Requiem

30.10.2015.

07:46

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu blagdana Svih svetih, Orkestar Zagrebačke filharmonije obogatit će večeras u 19 i 30 zagrebačku glazbenu jesen koncertom na kojemu će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvesti glasoviti Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Riječ je o najpoznatijem i po mnogima najljepšem djelu duhovne glazbe uopće, ističe se u najavi. Iako su mnogi skladatelji (na)pisali rekvijeme, Mozartov se ističe kao najfiniji primjerak te glazbene forme. Razlog tome mnogi muzikolozi vide u činjenici što ga je Mozart pisao sam za sebe. Naime, svoje posljednje djelo - Rekvijem, K. 626 koje će biti izvedeno sutra, Mozart nije uspio završiti, ali njegovu genijalnost i danas slavimo izvodeći ga kao najljepše djelo duhovne glazbe i svojevrsnu glazbenu molitvu, stoji u najavi.

Orkestar Zagrebačke filharmonije izvodit će ga pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića i uz pratnju Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Solističke vokalne dionice izvest će renomirani hrvatski vokalni solisti, sopranistica Mira Vlahović, mezzosopranistica Sonja Runje, tenor Zrinko Sočo i bas Ivan Šarić.

Tim će koncertom Zagrebačka filharmonija ujedno obilježiti 70. obljetnicu Hrvatskog društva glazbenih umjetnika čija je zadaća, između ostalih, poticanje i unapređivanje koncertne i glazbeno-scenske umjetnosti, napominje se u najavi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.