Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački vikend u 18 galerija

21.11.2015.

08:20

Autor: Ana Krois, Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački vikend galerija nova je trodnevna kulturna manifestacija koja se održava u 18 galerijskih i izložbenih prostora u gradu. Cilj joj je olakšati pristup galerijama i umjetnicima omogućiti veću vidljivost.

Programi koji se održavaju tijekom Zagrebačkog vikenda galerija -  organizirani su tako da publici omoguće susrete i razgovore s umjetnicima i kustosima, vodstva po izložbama te informativan pristup izloženim umjetničkim radovima, navodi Institut za suvremenu umjetnost (ISU) u najavi manifestacije.

U vikendu galerija uz ISU sudjeluju galerije Academia Moderna, AŽ - Atelijeri Žitnjak, Forum, Karas, Klovićevi dvori - Kula Lotrščak, Nova, SC, Spot, ULUPUH, Greta, HDD Galerija, Galerija Matice Hrvatske, Galerija Miroslav Kraljević, galerije HDLU-a Bačva, PM i Prsten, Oris - Kuća arhitekture, Pogon - Galerija 90-60-90 i Studio Davida Maljkovića.

Tijekom trajanja manifestacije -  galerije će produljiti radno vrijeme i ponuditi niz otvorenja novih izložbi domaćih i međunarodnih umjetnika, programa uživo i vodstava kroz izložbe te pokazati publici svoje prostore i svoj rad.

Zagrebački vikend galerija, kako se ističe u najavi, želi među ostalim pokazati široku panoramu umjetnika i umjetničkih fenomena, promicati kvalitetu kulturnih aktivnosti koje bi s vremenom trebale potaknuti promjene u kulturnom i organizacijskom smislu u gradu Zagrebu, pokazati kontinuirani umjetnički i kreativni potencijal u gradu, pokazati grad kao prostor kulturnih i društvenih aktivnosti, pokazati ulogu umjetnosti i potrebu za prisutnošću u kulturnom i javnom životu, kako bi Zagreb bio i (p)ostao grad kulture i aktivnog sudjelovanja građana u njegovu kulturnom životu u segmentu likovne umjetnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.