Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZFF s pohvalama kreće u iduće izdanje

27.10.2013.

12:26

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb Film Festival i danas nastavlja s programom. Organizatori za nekoliko dana kreću u pripremu idućeg festivala, a njegovi gosti upravo završenom, jedanaestom izdanju daju najviše ocjene.

Grčki redatelj Alexandros Avranas, autor jednog od najintrigantnijih filmova ovogodišnjeg festivala "Miss Violence" za koji je na Mostri dobio Srebrnog lava za režiju, ocijenio je u razgovoru za Hinu da je program zagrebačkog festivala bio kvalitetan. Zagreb Film Festival nije jedan od onih koji samo žele zabaviti publiku već i pokazati da je film umjetnost i da je važan, rekao je. S obzirom na temu svog filma, obiteljsko nasilje nad djecom, njegov je film najavljivan kao jedan od 'težih' na ZFF-u, no on kaže da su "istina i stvarnost puno teži od samog filma. Gledateljima je vjerojatno teško vidjeti stvarnost, a ne film", istaknuo je. "Mladi redatelji danas žele mijenjati društvo i pogled gledatelja, vrijeme je da istina izađe na vidjelo, filmovi imaju tu snagu, a ako promijenim barem jednog čovjeka bit ću sretan", dodao je.

Srdan Golubović, član ovogodišnjeg žirija, Avranasov film ocijenio je "briljantnim", no kaže da je možda upravo velik broj filmova u konkurenciji koji se bave nasiljem i teškim temama utjecao da pobjedu odnese indijski film "Pogrešna dostava". "Europska kinematografija potpuno je zatrpana pričama o nasilju, a "Pogrešna dostava" djelovao je kao svjetlo na kraju tunela i neka vrsta optimizma, povratka filmu za kino koji je i vrlo autorski", istaknuo je Golubović. Umjetnički filmovi su u posljednje vrijeme prestali komunicirati s publikom i sada se europski film mora boriti za gledatelje, ustvrdio je. Taj redatelj u Sundanceu nagrađivanog filma "Krugovi", koji uskoro počinje igrati i u Hrvatskoj, smatra da niti jedan film iz glavnog programa ZFF-a nije loš, a ono što mu se posebno sviđa na festivalu je što promiče mlade talente i "autore koji znaju kako komunicirati s publikom".

Gošća festivala Elena Cotta, dobitnica nagrade kup Volpi za najbolju žensku ulogu u Veneciji, za film "Ulica u Palermu" koji je prikazan i na Zagreb Film Festivalu, rekla je da joj je Zagreb podjednako važan kao festivali u Busanu i u Tokiju. Očekivano, najdraži joj je festival u Veneciji s obzirom da je oduvijek sanjala da dobije neku od njegovih nagrada, a iako je dugogodišnju karijeru gradila u kazalištu, nakon te nagrade već je dobila nekoliko ponuda za snimanje novih filmova.

Direktor festivala Boris T. Matić zadovoljan je sadašnjom pozicijom Zagreb Film Festivala i što ga je urednik u "Varietyju" proglasio jednim od najvažnijih balkanskih festivala. "Ove smo godine imali stotinjak predavača i polaznika edukativnih programa, došlo je stotinjak međunarodnih gostiju i imali smo stotinjak filmova, sve je prošlo jako dobro, sada ćemo se par dana odmoriti, a onda krećemo u pripremanje sljedećeg izdanja", napomenuo je. "Najvažnije je da, unatoč recesiji, nismo izgubili niti jednog gledatelja, već se njihov broj čak i nešto povećao, ustvrdio je. Znamo da u Hrvatskoj ima mnoštvo festivala, a od ostalih se pokušavamo razlikovati dovođenjem što više gostiju i jakim edukativnim programom", dodao je. Matić je svjestan da nemaju budžet s kojim bi mogli postati puno veći festival, ali bit će zadovoljni ako i dalje publici predstavljaju nove autore i vraćaju ih na festival. "Raduje me što je međunarodni žiri dao posebnu nagradu hrvatskom filmu "Vis-a-Vis" Nevija Marasovića i ako se taj trend nastavi, uz promociju domaćeg filma u programu "Kockice" naš je zadatak ispunjen", zaključio je.

Festival nastavlja s projekcijama i danas, a za posljednji dan festivala ostavljene su projekcije, među ostalim, tri filma u užem izboru za Nagradu Lux Europskog parlamenta koja će se dodijeliti u prosincu - "Miele" Valerie Golino, "Alabama Monroe" Felixa van Groeningena i "The Selfish Giant" Clio Barnard te obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine. Tim povodom u kinu "Tuškanac" će se, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, prikazati obnovljeni filmovi "Breza" Ante Babaje, "Ljubavna pisma s predumišljajem" Zvonimira Berkovića i "U raljama života" Rajka Grlića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.