Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zvižduk s Bukovca" za početak nove sezone Žar ptice

03.09.2016.

08:30

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko kazalište Žar ptica, pod vodstvom novog ravnatelja Drage Utješanovića, za sezonu 2016./2017. najavljuje četiri premijere, od čega čak tri praizvedbe, a niz će u subotu 1. listopada započeti s praizvedbom dječjeg klasika Zvonimira Milčeca "Zvižduk s Bukovca".

Kako se ističe u najavi, priču o nestašnom djetinjstvu skupine dječaka na poznatom zagrebačkom brijegu režira Mario Kovač, prema adaptaciji Ane Prolić. Najavljujući svoju prvu sezonu u ravnateljskom mandatu, Utješanović je istaknuo kako je ona nastavak brojnih dosadašnjih uspjeha toga kazališta u stvaranju posebnog odnosa sa svojom publikom, "odnosa međusobnog povjerenja i nadasve poštivanja".

Sretan sam što će novu kazališnu sezonu i prvu godinu mog ravnateljskog mandata obilježiti četiri legendarna naslova, od kojih će čak tri po prvi put biti postavljeni na scenu, i to baš u našem kazalištu, kazao je Utješanović, koji je četverogodišnji ravnateljski mandat preuzeo u lipnju.

Milčecove antologijske likove Gizu, Trulog, Bimbu, Kantu i Rola igraju Petar Atanasovski, Bruno Kontrec, Domagoj Janković, Petar Cvirn i Marko Cindrić. Glumački ansambl još čine Berislav Tomičić, Nikša Marinović, Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić, Petra Kurtela i Zrinka Kušević.
Kostime i scenu potpisuju Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić a skladatelj je Tomislav Babić.

Praizvedba kazališne predstave prema romanu koji se preko trideset godina nalazi na popisu školske lektire, obilježio je odrastanje nekoliko generacija. Tom predstavom prisjećamo se i djela Zvonimira Milčeca, te odajemo počast književniku najpoznatijem po djelima posvećenim Zagrebu, čiji će likovi ovaj put i zaživjeti na kazališnoj sceni u gradu kojeg je toliko volio, stoji u najavi.

Sljedeća premijera u novoj sezoni bit će u subotu 12. studenog praizvedba predstave "Durica - male ljubavi", prema "najmlađemu liku iz pera i olovke Ivice Bednjanca, jednog od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena".

S posljednje stranice popularnog Smiba, ravno iz stripa, na scenu Žar ptice stiže jedna znatiželjna djevojčica, nestašna i simpatična sedmogodišnja Durica. Danas, kada je svjetski strip polazište velikih filmskih hitova, hrvatska stripovska baština djeci je gotovo nepoznata. Kratka forma raznih situacija u kojima se zatiču Durica i njezini prijatelji svojevrstan je bon-ton za djecu, ističe se u najavi. "Duricu" će režirati Renata Carola Gatica, prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić.

Kao prvu premijeru u 2017. Žar ptica najavljuje za veljaču predstavu "Plava boja snijega" prema igrokazu u stihovima Grigora Viteza u režiji Lea Katunarića. Priča je to o dalekom kraljevstvu u kojemu vlada kralj Karaslav, koji ima lude ideje te želi zapovijedati ne samo ljudima, nego i prirodom pa naredi da ubuduće u njegovu kraljevstvu pada plavi snijeg, a da svi koji budu tvrdili da je snijeg bijele boje budu osuđeni na smrt. U središtu priče nedopuštena je ljubav između kraljeve kćeri, princeze Krizanteme i pastira Kalopera. To što je Kaloper pastir a Krizantema princeza možda i ne bi bilo toliko strašno da Kaloper uporno ne tvrdi kako snijeg nije plave boje...., napominje se u najavi.

Sezonu u Žar ptici zaokružit će u travnju 2017. premijera predstave "Kako je tata osvojio mamu" prema istoimenu romanu istaknutog hrvatskog autora Mire Gavrana. Praizvedbu romana za mlade našeg najizvođenijeg suvremenog pisca i dramatičara režirat će Slađana Kilibarda prema dramatizaciji Ane Prolić. U priči je glavni lik dječak Antun, koji priča priču o ljubavnim trzavicama unutar svoje obitelji, neobičnu priču o čovjeku koji je morao iznova osvajati ženu koju je već jednom osvojio. Taj čovjek je njegov tata, a žena koju je ponovno osvajao je, naravno, njegova mama. Antun će nam pričati i o svojoj djevojci Bernardi i o tome kako je lijepo kad te netko voli i kad ti nekoga voliš... Kako to biva u Gavranovim romanima, njegovi mladi junaci kritički se odnose prema svijetu odraslih, a često uspjevaju i navesti svoje roditelje da se promijene i uvaže njihova mišljenja, stoji u najavi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.