Hrvatski radio

Radio Sljeme

Brži prolaz vlakova kroz Zagreb

26.11.2013.

13:25

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi signalno-sigurnosni uređaj na Glavnom kolodvoru omogućit će za oko 15 dana, s novim voznim redom i povećanje brzine prolaska vlakova kroz kolodvor - sa sadašnjih oko 60 km/h do u konačnici na oko 160 km/h.

Najavio je to danas predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić prilikom obilaska novog prometnog ureda u kojem se nalazi taj novi sustav na Glavnom kolodvoru u Zagrebu čija je vrijednost 11,4 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU pretpristupnog fonda IPA.

Na novom se sustavu radilo od sredine 2011. do ožujka ove godine kada su njegovi unutarnji te vanjski signalno-sigurnosni uređaji pušteni u rad kao i novi prometni ured, što je uz predstavnike HŽI-ja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu svog prvog posjeta Hrvatskoj danas obišla i direktorica Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Vittoria Aliatta-Di Villafranca. Ona je nakon obilaska izjavila da je po svemu što je vidjela taj projekt uspješno okončan što pokazuje i da se Hrvatska i HŽI dobro snalazi u provođenju projekata koje sufinancira EU te vjeruje da će takvih projekata biti još.

Nakon Glavnog kolodvora obići će i novi znanstveno-istraživački-inkubacijski centar Bioznanost na Borongaju, vrijedan 16 milijuna eura, koji se također financira iz EU fondova, a čija je gradnja i opremanje, po riječima pomoćnice ministra regionalnog razvoja Helge Bubanović Devčić, u završnoj fazi.

Za najavljeno povećanje brzine vlakova kroz Zagreb Peričić je kazao da ovisi o kapitalnom remontu na dionici Dugo Selo-Borongaj (prema Zagrebu) koji je u tijeku i kojeg planiraju ubrzano dovršiti do sredine prosinca, do objave novog voznog reda HŽ-a za iduću godinu. Tada će, kako je kazao, sve blagodati povećanja brzine moći osjetiti i putnici koji za sada od novog sustava signalno-sigurnosnih uređaja ne vide ništa, a na putničkom operatoru je da s više vlakova ili drugim načinima iskoristi sve te blagodati i ono što HŽI ulaže u obnovu pruga i uređaja.

Peričić je najavio je da će se sličan sustav signalno-sigurnosnih uređaja uvoditi i na kolodvorima u drugim gradovima, a najprije se u idućoj godini ubrzanje vožnje vlakova može očekivati na dionici Okučani-Novska, na pravcu prema Rijeci te Sisku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.