Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dizanje automobila od 1.siječnja u nadležnosti Grada

17.12.2013.

13:57

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 1. siječnja odgovornost oko dizanja nepropisno parkiranih vozila paukom umjesto policije, prelazi u nadležnost Grada prometnog redarstva i Zagrebparkinga.

Redari, odnosno vozači pauka od 1. siječnja trebali bi kada dođu na mjesto gdje je vozilo krivo parkirano, snimiti ga i poslati prometnom redaru u sobi s kamerama za nadzor prometa.  

Posao koji će raditi komunalni redari uz kamere, dosad su radili policijski službenici koji su sada obučili vozače pauka i prometne redare kako će taj posao obavljati. Kada vozači dođu na deponij gdje je premješteno vozilo, dobit će račun, zapisnik i prekršajni nalog.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da cilj Zagrebparkinga i prometnog redarstva nije  puniti gradski proračun s kaznama za parkiranje. "Svaki sugrađanin, za prvi će prekršaj dobiti upozorenje, a drugi put definitivno slijedi kazna. "Idemo 'bona fide', idemo edukativno, svakome se može dogoditi da pogriješi", dodao je te izrazio nadu da će se takvim sustavom napraviti red u prometu u mirovanju.

Dodajmo da je MUP u ovaj projekt ušao prije godinu dana, s ciljem da na primjeru Zagreba svi u Hrvatskoj preuzmu ovaj model i rasterete policiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.