Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Kazne za švercanje - krivo protumačene"

23.09.2013.

14:26

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrdi to dio zastupnika Odbora za komunalno gospodarstvo. Kazne za švercanje u ZET-ovim vozilima bit će između 600 i 900 kuna, ali tek nakon nepodmirivanja "prve" blaže kazne.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić najavio pojeftinjenje ZET-ovih karata za 30 posto, konačne cijene se još ne znaju. Ono što je izazvalo medijsku pozornost jest znatan porast kazni za one koji se švercaju - do čak 900 kuna. No, na Odboru za komunalno gospodarstvo objašanjavaju da su te brojke pogrešno protumačene. 

Odbor od 5 članova jednoglasno je podupro odluku o prijevozu putnika kakvu je predložio gradonačelnik, što uključuje i novčanu kaznu od 600 do 900 kuna za one koji ne predoče valjanu kartu. Ističu da su mediji to krivo interpretirali i da je riječ o iznosu do kojeg se dolazi nakon dugotrajnijeg neplaćanja. Danas su objasnili kako odluka ima veze s novim prekršajnim zakonom koji omogućava da se prekršaj , bez obzira na to o kojoj je vrsti riječ, može platiti odmah s 50 % popusta. Nakon 8 dana neplaćanja visina kazne raste. Ta analogija se sada povlači i kod švercanja. Ukoliko podignete cijenu prekršajnog postupka na 600 kuna i ukoliko idete platiti na licu mjesta ili u roku od 8 dana, onda vam to košta koliko je zapravo i sada 250 kuna. Ukoliko idete u sudski postupak,onda možete platiti od 600 do 800 kuna, ovisno o sudskom prekršaju, kaže zastupnik s Bandićeve liste magistar Ante Dodig. 

Na ovaj način želi se smanjiti opseg posla na Prekršajnim sudovima, ističe HDZ-ov gradski zastupnik Mario Župan i dodaje da je svakako za nižu cijenu ZET-ovih karata. 

A nova cijena karata, znat  će se nakon sjednice gradske skupštine u četvrtak. Pomak prijedloga takve odluke - svakako je dio koji se odnosi na prijevoz kućnih ljubimaca. Njihovi vlasnici moći će ih slobodno prevoziti, neovisno o tome koje je doba dana, a pritom poštovati pravilo poput nošenja brnjice i čišćenja nereda - ako ga bude. U suprotnom će platiti kaznu jednaku onoj za švercanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.