Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova prometna regulacija u zoni Branimirca!

29.03.2019.

09:59

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Radio Sljeme

foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Bez najave, u petak ujutro osvanula je nova prometna regulacija u raskrižju Branimirova - Šubićeva - Držićeva. Najveća novost je ukidanje lijevog skretanja iz Šubićeve u Branimirovu prema istoku, a uvođenje novih skretanja.

Budući da je resorni Gradski ured analizom utvrdio da samo 10 posto vozila, iz smjera Kvaternikova trga, na križanju skreće ulijevo u Branimirovu, odlučili su ukinuti to skretanje. U nastavku donosimo opis nove regulacije:
Prometni elaborat nove organizacije prometa u zoni Branimirove tržnice izrađen je na temelju brojanja prometa i analize prometnih zahtjeva te je na isti ishođena prethodna suglasnost Službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke kao i Vijeća Gradske četvrti Donji grad. 

Od nove regulacije očekuje se sljedeće: 
- postizanje boljeg odnosa zelenih vremena što bi trebalo omogućiti poboljšanje propusne moći na raskrižjima u zoni 
- održivost propusne moći na sva tri semaforizirana raskrižja u „trokutu“ Branimirova, Kružićeva, Trga kralja Petra Krešimira IV
- omogućavanje lijevog skretanje iz Strojarske u Branimirovu što bi dalo novi transverzalni pravac između Vukovarske i Branimirove (danas postoje samo dva: Miramarska i Držićeva međusobno udaljeni 1,6 km)

Ključne promjene su:

• ukidanje lijevog skretanja u Branimirovu prema istoku iz smjera Držićeve, odnosno iz smjera Trga kralja Petra Krešimira IV. i Šubićeve
• uvođenje jednosmjerne regulacije prometa Kružićevom ulicom prema jugu (ulica uz zapadnu stranu Branimirove tržnice)
• omogućavanje lijevog skretanja iz Kružićeve u Branimirovu prema istoku (prema Maksimiru, Dubravi, Sesvetama)
• omogućavanje lijevog skretanja iz Strojarske ceste u Branimirovu prema zapadu (prema Gl. kolodvoru)
• na zapadnom privozu (kraku) raskrižja Branimirove s Držićevom jedan trak za lijevo skretanje prema sjeveru (prema Trgu kralja Petra Krešimira IV. i Šubićevoj) postaje trak za ravno prema istoku (Maksimiru, Dubravi, Sesvetama)
  
Novi prometni pravci:

• Iz Šubićeve u  Branimirovu prema istoku:
Šubićeva – desno preko Trga kralja Petra Krešimira IV. – oko kružnog raskrižja pa nazad - desno u Kružićevu – lijevo u Branimirovu

• Iz smjera Ul. kneza Mislava ili kraljice Jelene u Branimirovu prema istoku:
desno u Kružićevu – lijevo u Branimirovu

• Iz smjera Branimirove ili Držićeve do Kružićeve/Branimirove tržnice:
Branimirovom prema zapadu – desno u Ulicu kraljice Jelene prema sjeveru – desno na Trgu kralja Petra Krešimira IV. – desno u Kružićevu


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.