Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje nova regulacija oko Rotora!

20.10.2019.

06:37

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Radio Sljeme HRT

foto: Radio Sljeme HRT

Foto: - / -

U nedjelju započinje prva faza radova, koja će trajati do 10. studenog, a uređuje se zapadni dio kolnika Jadranskog mosta. Zbog toga će se postojeće, privremeno semaforizirano čvorište na Jadranskom mostu, pomaknuti južnije.

Budući da će sada na raspolaganju biti istočni kolnik i manji dio zapadnoga, u prvoj će fazi, do 1.studenoga, doći do preraspodjele trakova:

  • od sjevera prema istoku i dalje će se voziti u dva prometna traka, ali s razdvajanjem: jedan prometni trak na zapadnom kolniku, a drugi na istočnom; prolaskom semaforizirane točke, oba traka nastavljaju prema jugu i susreću se na novom dijelu rotora
  • od istoka prema sjeveru ulazak na Jadranski most bit će reguliran prometnim znakom  – trokutom koji označava raskrižje s cestom koja ima prednost prolaska (ulazak na most do sad je bio u sustavu slobodnog toka).

Također, napravljene su neke "kozmetičke" promjene u odnosu na dosadašnje stanje:

  • od zapada prema istoku vozila će se kretati novim dijelom rotora
  • od zapada prema sjeveru zadržat će se dva prometna traka i postojeća regulacija semaforom
  • od sjevera prema zapadu vozila će, umjesto skretanja na privremenu prometnicu, produživati ravno preko novog rotora na Jadransku aveniju
  • od istoka prema zapadu prometovat će se privremenom prometnicom

Manje izmjene bit će na raskrižju Jadranske avenije i Ulice Vice Vukova, gdje se mijenjaju smjerovi kretanja na prilaznim rampama. Svi prometni tokovi će biti odvojeni bez kolizija, a zbog korištenja više prometnih površina propusna moć raskrižja bit će povećana.
Privremena regulacija u prvoj fazi otežavat će prometovanje vozila od istoka prema sjeveru. Budući da je ovo kretanje u koliziji s vozilima koja se iz smjera zapada prema sjeveru kreću uz semafor, maksimalno će se pokušati ublažiti ovaj nedostatak.
Zato iz Gradske uprave najavljuju kako će promatrati kako nova regulacija funkcionira na terenu i, po potrebi, korigirati je. 

2. faza radova

Druga faza trajat će od 10. studenoga 2019. do 1. prosinca 2019. kada se uređuje istočni kolnik i dio mosta. Promjene u odnosu na prvu fazu radova su sljedeće:

-           od sjevera prema istoku oba se traka vraćaju na zapadni kolnik i vode paralelno preko semafora i novog dijela rotora
-           od istoka prema sjeveru se formiraju dva prometna traka na novom dijelu rotora i semaforskom regulacijom dopuštat će se ulazak na Jadranski most

Ostala kretanja zadržavaju režim kretanja iz 1. faze. Na križanju Jadranske avenije i Ulice Vice Vukova zadržava se ista privremena regulacija prometa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.