Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prometna prognoza od 14. do 16. kolovoza

13.08.2015.

15:35

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan Velike Gospe tradicionalno se obilježava u većini europskih država iz kojih dolazi velik broj turista na našu obalu (Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija). Također, vjernici ih Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u kojima se očekuje pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače HAK upozora na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

PROMETNA PROGNOZA

Petak je dan kad, u popodnevnim satima, jača promet na glavnim cestovnim pravcima, a osobito onima u smjeru mora. Također, gužve će biti i na graničnim prijelazima na ulasku u zemlju.

Ponovno jačanje prometa HAK očekuje u subotu, 15. kolovoza od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najznačajnije gužve ponovno očekuju tijekom cijelog dana na naplatnoj postaji Lučko, kako na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i autoceste A2 Zagreb-Macelj, tako i na izlasku s autoceste prema Zagrebu.

U subotu, u popodnevnim satima jačat će promet prema unutrašnjosti, odnosno prema graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija), na području Hrvatskog primorja (Rupa i Pasjak) i na autocesti A2 Zagreb-Macelj, prema graničnom prijelazu Macelj. Cijelog dana očekujemo pojačan promet i na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Zastoji i vožnja u koloni mogući su na dijelovima gdje je zbog radova postavljena privremena prometna signalizacija. Na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Jakuševec i na čvoru Jankomir, te na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin.

Tijekom nedjelje, 16. kolovoza, očekuje se pojačan promet, na svim cestovnim pravcima. U popodnevnim i večernjim satima vožnju u koloni možemo očekivati na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, na A2 Zagreb-Macelj pred naplatom Trakošćan, na autocesti A7 prema graničnom prijelazu Rupa, te na Krčkom mostu.

HAK-ovi SAVJETI

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put HAK je izradio Prometni kalendar (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari).

Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika.

Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.