Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prvi veliki sastanak na putu ka rješenju problema otpada u Zagrebu

07.12.2021.

02:07

Autor: HRT

Problem otpada

Problem otpada

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Grad Zagreb i Zagrebački holding organiziraju u srijedu, 8. prosinca, početnu konferenciju projekta "Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu". Nositelj projekta je Grad Zagreb, a partneri u projektu su Zagrebački holding - podružnice Čistoća i Zrinjevac.

Radi se o projektu koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u iznosu od 75,7 milijuna kuna ili 81% vrijednosti projekta. Sam projekt obuhvaća realizirane investicije u vozila i opremu za odvojeno prikupljanje otpada od studenoga 2015. godine te nova ulaganja u opremu za biootpad do završetka svih projektnih aktivnosti, a najkasnije do 31. prosinca 2022.

Na konferenciji će biti predstavljeni ciljevi projekta te dosadašnji rezultati provedbe mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu. Konferencija će također okupiti EU stručnjake iz područja gospodarenja otpadom te predstavnike donositelja odluka na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

Sudionike konferencije uvodno će pozdraviti Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, koji će ujedno i otvoriti konferenciju te Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, a prisutnima će se obratiti i Mile Horvat, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. S primjerima dobre prakse i novitetima na ovom području video vezom uključit će se i predstavnici europskih tvrtki za gospodarenje otpadom, poput briselskog ACR+ i ljubljanske Voka Snaga te dužnosnici dvaju španjolskih gradova. Uz njih govorit će i predsjednica saborskog odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić.

Konferencija će se održati u prostorijama ZICER-a u terminu od 9 do 14 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.