Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bad Blue Boysi prosvjedom tražili raspuštanje svih tijela u Dinamu

27.11.2015.

15:10

Autor: Irena Dizdarević, Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko tisuću Bad Blue Boysa prosvjedovalo je ispred Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) potaknuti posljednjim uhićenjem Zdravka Mamića, ali i nezadovoljni radom institucija oko poslovanja Dinama.

Bad Blue Boysi su se okupili u parku Ružmarinka u blizini stadiona Maksimir, a potom su u povorci krenuli prema Sveticama gdje se nalazi MZOS. Sve je osiguravala interventna policija, a zbog velikog broja Boysa ulica Donje Svetice bila je zatvorena za promet.  

Navijači su se danima 'mobilizirali', po cijelom gradu su se dijelili letci i stavljali transparenti na kojima se poziva na prosvjed, a navijači su podršku dobili i iz drugih gradova. S obzirom da se protiv čelnika Dinama vodi više istraga za najveću pljačku u povijesti hrvatskog sporta, za svaki idući dan koji oni provedu na svojim funkcijama u Dinamu smatramo odgovornim trenutnu vlast (a i svaku buduću) i nadležno ministarstvo čija je sportska inspekcija imala i još uvijek ima zakonske ovlasti odstraniti taj karcinom iz našeg kluba, poručili su BBB zatraživši raspuštanje svih tijela NK Dinamo od Uprave, Izvršnog i Nadzornog odbora. 

BBB su naglasili kako se prosvjed protiv institucija ne tiče samo navijača Dinama, nego svih građana grada Zagreba. "Institucije se spremaju na posao vratiti čovjeka koji je optužen za krađu stotina milijuna kuna, na posao na kojem ima pristup novcima poreznih obveznika. Vašim novcima," dodali su BBB koji su izvjesili nekoliko transparenata poput Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije" i "MZOS - pokrovitelj pljačke stoljeća

Na stup javne rasvjete BBB su zalijepili proglas pod naslovom "Za one koji rade sve da ne naprave ništa". Ministar Vedran Mornar nije dočekao navijače, ali je tijekom dana poručio kako je MZOS u okviru zakonskih ovlasti sportske inspekcije napravilo što je moglo. Mornar je naglasio kako navijači dolaze na krivu adresu. 

Njihovi zahtjevi prema Ministarstvu, iz onoga što se može iščitati iz medija, nisu jasno artikulirani. Između redaka možemo pročitati da je riječ o zahtjevu da se uredi sastav Skupštine udruge građana, odnosno nogometnog kluba, no to nije definirano Zakonom o sportu već Zakonom o udrugama, gdje jasno piše da statute udruga odobravaju uredi državne uprave odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, objašnjava Mornar. Kao jedinu mogućnost vidi nametanje drukčijeg sastava Skupštine kroz izmjenu Zakona o sportu, no samim time zadire se u autonomiju sporta zajamčenu propisima međunarodnih krovnih sportskih udruženja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.