Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bad Blue Boysi slave trideseti rođendan!

12.03.2016.

11:18

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi čin velikog rođendanskog tuluma odigrat će se u kultnoj zagrebačkoj Kutiji šibica, gdje u 17 sati Futsal Dinamo dočekuje Vrgorac, a nastavit će se velikim koncertom u klubu Bogaloo s početkom u 21 sat.

U najavama za veliki rođendanski tulum, nedavno je na stranicama BBB-a bio predstavljen 15-minutni video "Bad Blue Boys 30 godina", a za veliku obljetnicu zagrebačke navijačke skupine Hina predstavlja video materijal o prvim BBB-ima na maksimirskom stadionu, koji je bio snimljen kao reportaža - rad sadašnjeg direktora Jadran filma Vinka Grubišića nastalog tijekom njegovog studija na Akademiji dramskih umjetnosti. 

Ovaj prvi video uradak sa "zločestim plavim dečkima" zbio se samo godinu dana nakon što su osnovani BBB, kao prva organizirana grupa navijača zagrebačkog Dinama. Da ne bi bilo zabune, navijači su punili maksimirski stadion od 1948. kada se klub, na treći rođendan pod tim imenom, preselio u taj zagrebački kvart.

No, organizirana skupina navijača Dinama navodno je osnovana 17. ožujka 1986. godine, kada se mlađi dio prozvao Bad Blue Boys prema filmu "Bad Boys" sa Sean Pennom u ulozi delikventa u maloljetničkom zatvoru. Kako je u nazivu morala biti i plava boja, "Blue" je zauzelo srednje mjesto u imenu skupine. Navijački korpus objedinio je i navijače Cibone i rukometnog kluba Zagreb, koji su tada u Europi pobjeđivali sve pred sobom.

Zanimljiv je podatak da je to ime nastalo u Splitu, pred jedno od gostovanja plavih, a legende govore da je jedan od inicijatora bio Splićanin, navijač Dinama. Navodno su tada svoje "da" tom imenu rekli i iz Torcide s kojima su BBB te sredine 80-ih bili bliski, pa čak se i zajedno družili. "Mogao si tada s Dinamovim šalom po Splitu, kao i Hajdukovim po Zagrebu, što je danas nemoguće", svjedoči "stara garda" BBB-a.

Na zagrebačkim ulicama dečki se i danas spore jesu li BBB stvarno osnovani 17. ožujka 1986. ili u kolovozu iste godine, ali su odabrali taj datum jer je 17. ožujka 1991. godine - kad se Hrvatska referendumom već osamostalila, ali se zadnje "jugo prvenstvo" igralo do kraja - u Maksimiru gostovao Partizan. Boysi su tada bili na vrhunsku moći i brojnosti pa su upravo tu tekmu iskoristili kako bi proslavili svoj 5. rođendan na novoj navijačkoj tribini - na Jugu ispod semafora. Tu je 'tekmu' obilježila nezapamćena bakljada i raznobojnost dimnih bombi.

Ipak, u svojih gotovo 30 godina postojanja BBB kao najvažniji događaj smatraju nikad odigrani, a sukobima s tadašnjom milicijom snažno obilježeni derbi sa Crvenom Zvezdom u Maksimiru. O posebnosti tog događaja najbolje svjedoči to što ga brojni drže početkom Domovinskog rata. A nakon rata, aktivnost Bad Blue Boysa uglavnom je obilježilo snažno suprotstavljanje dvjema promjenama imena kluba 1993. godine - iz Dinamo u HAŠK Građanski te iz tog imena u Croatia Zagreb.

Iako se mislilo da su stvari sjele na svoje mjesto povratkom imena Dinamo 2000. godine, ljudi koji su tada preuzeli klub - glavni dio kojih je danas opterećen teškim optužbama za financijske malverzacije na štetu kluba - došli su na zub BBB-a i ostalih Dinamovih navijača.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.