Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Brane nam slobodu izražavanja"

08.10.2013.

13:18

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrde to u građanskoj inicijativi "Zajedno za Dinamo" jer im je policija na posljednjoj utakmici zabranila nošenje majica s prekriženom glavom Zdravka Mamića.

Na Dan neovisnosti Hrvatske, kada slavimo slobodu plaćenu velikom žrtvom, svjedoci smo uskraćivanja te iste slobode djelu građana pod patronatom Vlade i državnih službenika iz redova MUP-a, kako bi se zaštitio ugled moćnika koji su svoje bogatstvo stekli kršeći zakone i pravila društva u kojem živimo, stoji u priopćenju.

Ističu da scene na stadionu Maksimir sve više podsjećaju na devedesete kad su policija i zaštitarska služba navijačima otimali zastave i šalove na kojima se isticalo ime Dinamo.

Građani Hrvatske imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo i protest protiv negativnih društvenih pojava. To pravo vrijedi i za navijače, osim ako za njih ne vrijede neka druga pravila i zakoni. Građani imaju pravo na majicama nositi prekrižene glave Franje Tuđmana, Josipa Broza Tita, Ante Pavelića, Ive Sanadera, Milana Bandića ili bilo koje druge javne osobe iz sadašnjosti i budućnosti Hrvatske, ako se ne slažu s njihovim politikama i metodama djelovanja. I zbog toga im se ne smije braniti ulazak u javni prostor dok nose takve majice, jer je to kršenje prava na slobodu izražavanja.

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo apelira na Vladu RH da "obuzda" svoje službenike iz MUP-a te da ih nauči razlikovati poruke koje su izraz protesta od onih koje uistinu pozivaju na mržnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.