Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Hanžek" 3. rujna na stadionu Mladosti

22.08.2013.

14:14

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Natjecanje bacačica diska i memorijalna utrka "Boris Hanžeković" na 110 metara s preponama bit će dvije "udarne" discipline ovogodišnjeg IAAF "World Challenge" atletskog mitinga.

U obje discipline organizatori su najavili svojevrsne "reprize" finala nedavnog Svjetskog prvenstva u Moskvi. Tako će naša najbolja sportašica i vladarica diska, aktualna olimpijska pobjednica, te svjetska i europska prvakinja u toj disciplini Sandra Perković za suparnice u svom rodnom gradu imati osvajačice srebra i bronce iz Moskve, Francuskinju Melanie Robert-Michon i Kubanku Yarelis Barrios, kao i četvrtu s natjecanja u Moskvi, Njemicu Nadine Mueller.

Ništa slabija konkurencija neće biti niti u utrci atletičara na 110 metara s preponama, jer će u Zagreb stići sva tri osvajača medalja iz Moskve, zlatni i srebrni Amerikanci David Oliver i Ryan Wilson, te brončani Rus Sergej Šubenkov, a društvo na startu pravit će im i bivši svjetski rekorder, te olimpijski pobjednik iz Pekinga 2008., Kubanac Dayron Robles. Ukupno se očekuje kako bi svoj nastup u Zagrebu moglo potvrditi oko 25 osvajača medalja iz Moskve.

Prema riječima direktorice mitinga Ivane Brkljačić, ukupni proračun ovogodišnjeg "Hanžeka" iznosi 5,3 milijuna kuna, od čega je tri milijuna osigurao Grad Zagreb, iz čega se da zaključiti kako je gradonačelnik Milan Bandić među najzaslužnijima što hrvatski glavni grad u svojoj ponudi ima ovako veliko natjecanje. "Ma ne, za 'Hanžek' su prvenstveno najzaslužniji Zagrepčani, pa onda naše dvije vrhunske atletičarke Blanka Vlašić i Sandra Perković, te Ivana Brkljačić", u svom je stilu komentirao Bandić, te nastavio: "Ono što Sandra radi u bacanju diska posljednjih godina graniči sa znanstvenom fantastikom, to je teško i zamisliti, a kamoli ostvariti. Ako u Zagrebu prebaci 70 metara, onda ćemo se pobrinuti da joj za to isplatimo i dodatni bonus".

Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Luciano Sušanj naglasio je kako je zagrebački miting iznimno važan za čitavu hrvatsku atletiku. "Ovaj miting hrvatska atletika treba, te stoga posebno zahvaljujem gradonačelniku Bandiću, jer ga realno nitko osim Grada Zagreba ne bi mogao organizirati", naglasio je Sušanj.

Izbornik hrvatske reprezentacije Siniša Ergotić kazao je kako će osim Sandre Perković priliku da nastupe na "Hanžeku" imati još troje naših reprezentativaca iz Moskve. "To su Ana Šimić, koja će nastupiti u ženskom visu, disciplini koja je postala tradicionalna na ovom mitingu, te Marin Premeru u bacanju kugle i Ivan Horvat u skoku s motkom, koji će imati priliku iskupiti se za lošiji nastup u Moskvi. Također bih se zahvalio organizatorima što su u program uvrstili B utrke na 100 i 400 metara u kojima će nastupiti veliki broj naših atletičara što nam je vrlo bitno s obzirom da nam je želja do Europskog prvenstva u Zurichu sljedeće godine formirati barem dvije štafete koje bi tamo nastupile", rekao je Ergotić.

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić dodala je i kako će prije početka samog mitinga na stadionu Mladisti nastupiti 480 najboljih mladih atletičara iz ovogodišnje "Erste plave lige", u kojoj je sudjelovalo preko 4000 sudionika, kojima će to biti jedinstvena prilika družiti se s nekim od najvećih zvijezda svjetske atletike i poticaj za daljnje bavljenje sportom.

Ulaznice za ovogodišnji "Hanžek" bit će u prodaji od 29. kolovoza na prodajnom mjestu u Športskom parku Mladost, za istočnu tribinu trebat će izdvojiti 20 kuna, za južnu 30, za zapadnu 80, a za VIP tribinu 250 kuna.

SATNICA MITINGA:

18.00 - motka (m)

18.20 - upoznavanje zvijezda mitinga

18.30 - svečano otvorenje

18.45 - koplje (m)

18.50 - troskok (ž)

19.15 - 400 m (m) -? "B" utrka

19.20 - 400 m (-) - "A" utrka

19.30 - 3000 m (m)

19.40 - vis (ž)

19.45 - 100 m (m) -? "B" utrka

19.50 - dalj (m)

19.50 - kugla (m)

19.55 - 100 m (ž)

19.55 - disk (ž)

20.05 - 3000 m zapreke (ž)

20.25 - 800 m (ž)

20.35 - 100 m prepone (ž)

20.45 - 110 m prepone (m) -, Memorijalna disciplina Boris Hanžeković

20.55 - 100 m (m) - "A" utrka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.