Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatice sanjaju drugu vožnju

03.01.2015.

15:52

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Leona Popović, Saša Tršinski, Matilda Šola i Iva Mišak četiri su hrvatske skijašice koje će iz startne kućice na sljemenskom crvenom spustu sutra krenuti po ostvarenje svog sna: ulaska u drugu vožnju "Snježne kraljice".

Dan prije nego što će se sjuriti niz padinu sljemenskog Crvenog spusta i kroz šumu kolaca tražiti put prema plasmanu među najboljih 30 skijašica na 10. izdanju "VIP Snježne kraljice", 17- godišnja Leona Popović, 18-godišnja Saša Tršinski, 20-godišnja Matilda Šola i 21-godišnja Iva Mišak stale su u subotu pred mikrofone u Tomislavovom domu.

One ne moraju nositi veliko breme očekivanja cijele nacije, kakvo je svojevremeno na svakom sljemenskom nastupu imala Janica Kostelić, a u nešto manjoj mjeri Ana Jelušić i Nika Fleiss. No, svaka od njih ima neku svoju priču koju će donijeti u startnu kućicu, na svoj prvi sljemenski nastup.

Leona Popović, 17-godišnjakinja iz Mrkoplja, odličnim je rezultatima na američko - kanadskom Nor-Am kupu postala najbolja hrvatska slalomašica te najmlađa među 100 najboljih po FIS bodovima, pa je logično da svi očekuju potvrdu tih rezultata. "Još ne osjećam nervozu, ali sutra ću sigurno biti uzbuđena. Staza je dobra, tvrda i ledena. Dat ću sve od sebe i nadam se da će to biti dovoljno za ulazak u drugu vožnju", kaže učenica 3. razreda Prirodoslovno - matematičke gimnazije u Delnicama, gdje su nordijci i biatlonci znatno poznatiji i brojniji od skijaša alpinaca. No, možda samo do nedjelje, sudeći po Leoninom stavu. "Ulazak među 30 bio bi za mene zadovoljavajući rezultat", istaknula je Popović što očekuje od svog debija u Svjetskom kupu.

Saša Tršinski, 18-godišnja učenica 4. razreda srednje ekonomske škole u Zaboku, nekada je nosila teret "nove Janice". Danas više nije u sastavu reprezentacije, ali je dobila priliku dokazati da joj isključivanjem iz sustava Hrvatskog skijaškog saveza učinjena nepravda. Iza sebe ima propušteno skijaško ljeto, jer roditelji ne mogu financijski izdržati zahtjeve skijaškog sporta, ali puna je inata i želje za nadmetanjem. I ima svoj san. "Želim nastupiti na Olimpijskim igrama i voziti što više utrka u Svjetskom kupu. Na bilo koji način. Super sam skijala na treningu. Nadam se da će i na utrci biti tako", rekla je Saša za koju bi dobar sljemenski nastup mogao biti životna prekretnica.

Matilda Šola, 20-godišnja studentica kineziologije, za svojim skijaškim snom je stigla čak iz Tomislavgrada. Iza nje je devetomjesečna stanka zbog ozljede koljena, a dobri povratnički rezultati otvorili su joj priliku za nastup na Sljemenu. "Mislim da sam jedina Hercegovka u Svjetskom kupu, ali možda ih bude još. Talentirane djece ima, ali dolje nema uvjeta."

I zato je Matilda došla u Zagreb. I iza njene sportske karijere stoji obitelj, kao što je to bio slučaj s obitelji Kostelić, kao što je to i u slučaju 21-godišnje Varaždinke Ive Mišak, koja zajedno s Matildom trenira sa skijaškim klubom iz Celja te je mnogo bolje upoznala mariborsko Pohorje, nego Crveni spust. "Na Sljemenu sam jako malo trenirala. Moj domaći teren je Pohorje", kaže Iva, također studentica kineziologije koja je akademsku karijeru malo ostavila po strani kako bi se posvetila ostvarenju sportskih ambicija. I ona će poput Leone i Matilde, na Sljemenu debitirati u Svjetskom kupu. "Bitno je da sam zdrava i da se dobro osjećam. Znam da ću na utrci dati sve od sebe. Nadam se da će se sve spojiti i da ću biti blizu 30, što bi bilo realno", zaključila je najstarija članica hrvatskog reprezentativnog četverolista.

Prva nedjeljna vožnja predviđena je za 9.45 sati, a na startnoj listi je u subotu bilo prijavljeno 67 skijašica. Hrvatske predstavnice bit će na začelju startne liste. Prognoza i uvjeti na stazi im idu na ruku, jamče da će imati dobre uvjete za ostvarenje svog sna: ulaska u drugu sljemensku vožnju. Njen je početak predviđen za 12.45 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.