Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:24 / 15.10.2013.

Autor: Ivica Zadro

Počeo 12. Ultramaraton Zagreb-Vukovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgu siječanjskih žrtava u Kustošiji počeo je 12. memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar "Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika domovinskog rata".

Najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe, od 344,1 kilometara, trči se u pet etapa, od kojih je svaka duža od maratona. Dionica od Zagreba do Ivanić Grada duga je 50,6 km, od Ivanić Grada do Novske 72 km, od Novske do Slavonskog Broda 90,5 km, od Slavonskog Broda do Osijeka 84 km i od Osijeka do Vukovara (Ovčare) 47 km. Utrku će pratiti suci i delegati Hrvatskog atletskog saveza.

Ultramaraton je organiziran u sjećanje na pripadnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. godine krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Maraton ima pet dionica i na svima se polažu vijenci i pale svijeće u spomen na branitelje koji su dali živote u obrani Domovine. Među trkačima je član atletskog kluba Maksimir i branitelj Ivo Aničić, koji se za utrku pripremao svakodnevnim treninzima po 30 kilometara. Prošle godine odustao je 40 kilometara prije cilja.

Nikad manje trkača ispratili su brojni predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ministarstva branitelja i obrane, uz neizostavnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Uoči starta utrke izaslanstva braniteljskih udruga i grada Zagreba položila su vijence i zapalila svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima koji su u obranu domovine krenuli s Črnomerca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.