Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb dobio domaćinstvo Davis Cupa

25.09.2016.

17:01

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb je dobio domaćinstvo finalnog dvoboja Svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Argentine koji će se u Areni Zagreb održati od 25. do 27. studenog. Odlučio je to Hrvatski teniski savez nakon što su razmotrene ponude gradova zainteresiranih za organizaciji.

Na poziv za suorganizaciju finala Davis Cupa su se javili Split (Spaladium), Zadar (dvorana "Krešimir Ćosić") i Zagreb (Arena Zagreb), a među njima jedino zagrebačka dvorana udovoljava svim zahtjevima, bez da je potrebno raditi ikakve adaptacije ili je potrebno traženje posebne dozvole od strane Odbora Davis Cupa za odobrenje "iznimke od pravila". 

Zadar se kao dobar organizator, uz izvrsnu publiku, dokazao u polufinalu protiv Francuske od 16. do 18. rujna, a Split je kao teniski grad i jednako tako dokazani organizator, također imao vrhunsku ponudu. Međutim, zbog pravila o organizaciji finala, koja su u nekim segmentima bitno stroža i od polufinala, jedini koji je u potpunosti ispunio minimalne tražene uvjete bio je Zagreb.

Zagreb je u nekoliko navrata već ugostio susrete Davis Cupa, a ove godine je bio domaćin izuzetno uspješno organizirane godišnje Skupštine ITF-a, te je dobio maksimalne ocjene za organizaciju, uz posebne zahvale predsjednika ITF-a Davida Haggertyja koje je uputio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. 

Na jednako visokoj razini, što je ujedno i zadani standard finala Davis Cupa, očekuje se organizacija i u finalu. Prvi od uvjeta je kapacitet gledališta od "najmanje 12.000 mjesta", potom da je "poželjno da to bude glavni ili jedan od najvećih gradova", te "odlična povezanost aerodroma s međunarodnim čvorištima".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.