Hrvatski radio

Radio Sljeme

10. Dan mimoza na Cvjetnom trgu

21.01.2017.

08:22

Autor: Vesna Jurić Rukavina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar te s udrugom Zdravka od 10 do 14 sati, na Cvjetnom trgu održan je se 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. U 2015. godini u Hrvatskoj je od ove zloćudne bolesti umrlo 111 žena, tj. jedna žena gotovo svaki treći dan. Upravo ovakve brojke razlog su za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima prvih razreda srednje škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a. Važno je napomenuti i kako Grad Zagreb od 2008. godine edukacijom roditelja i učenika provodi projekt prevencije infekcije HPV-om. 

10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH te počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. Akciji će se pridružiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.