Hrvatski radio

Radio Sljeme

10:23 / 24.05.2015.

Autor: Irena Dizdarević

10. obljetnica Udruge Transplant

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se u Parku Bundek paralelno s Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa, koji inače pada na 26. svibnja.

Naša je zemlja trenutačno prva u svijetu po broju presađenih jetri i bubrega te druga u presađivanju srca. Zahvaljujući upravo visokoj svijesti javnosti o potrebi darivanja organa - lista čekanja smanjenja je u posljednjih pet godina za 37 posto.

Hrvatsku udrugu Transplant osnovali su pacijenti s presađenim organima koji su smatrali da se moraju angažirati kako bi "priča" o transplantaciji i darivanju organa zaživjela u javnosti. Svoju desetu obljetnicu simbolično je obilježila kod skulpture Dar života u parku Bundek, zapalivši svijeće i ostavivši cvijeće u znak zahvalnosti svim darivateljima organa i članovima njihovih obitelji.

Obilježavanju je nazočio i gradonačelnik Milan Bandić.

"Zadovoljni smo što Hrvatska iz godine u godinu bilježi izvrsne rezultate u transplantaciji i darivanju organa te želimo zahvaliti obiteljima koje su u prošloj godini darovale organe svojih najmilijih i tako spasile 354 osobe", istaknula je Mirela Pandžić, kojoj je 2003. presađeno srce.

Od 2010. do danas lista čekanja za transplantaciju smanjila se za 37 posto, tako da hrvatski pacijenti na jetru čekaju u prosjeku 15 dana, na bubreg manje od godinu dana, a na srce u prosjeku 70 dana. "U slučaju urgentne liste pacijenti dobiju organ u roku 48 sati. Sve to ne bi bilo moguće da nemamo sinergiju struke, Udruge i medija jer imamo izuzetno visoku stopu realiziranih darivatelja koja iznosi 33,5 na milijun stanovnika", dodala je Pandžić.

Svakog dana 12 osoba u Europi umre zbog nedostatka organa za transplantaciju, no ministar zdravlja Siniša Varga nedavno je izjavio kako u Hrvatskoj praktički nema liste čekanja na presađivanje organa dok na listama čekanja u Europi na transplantaciju čeka više od 50.000 ljudi. U Hrvatskoj se danas uspješno presađuju gotovo svi organi, izuzev pluća, te je u tom slučaju hrvatskim pacijentima osigurano liječenje u Beču. Najčešće se transplantiraju bubrezi, gušterača, jetra, pluća, srce i tanko crijevo.

Prošle su godine 144 hrvatske obitelji donirale organe svojih najmilijih i tako spasile 354 života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.