Hrvatski radio

Radio Sljeme

102. rođendan Većeslava Holjevca

22.08.2019.

11:08

Autor: Krešimir Vešnik

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Polaganjem vijenca kod spomenika Većeslava Holjevca, obilježena je 102. obljetnica njegova rođenja. "On je bio hrvatski antifašist, domoljub, vizionar i legendarni gradonačelnik grada Zagreba", rekao je aktualni gradonačelnik Bandić koji se osvrnuo i na ostale gradske teme.

Više od stoljeća je prošlo od rođenja legendarnog gradonačelnika našeg grada Većeslava Holjevca.  Za njegovog mandata od 1952. do '62., Zagreb je "prešao preko Save" - On je čovjek koji je zadužio ovaj grad i ovu zemlju i na tome mu od srca hvala. Udario je timbar i pečat hrvatskom antifašizmu u Drugom svjetskom ratu, Zagreb je preveo u Novi Zagreb i počeo viziju grada Zagreba za 21. stoljeće - rekao je aktualni gradonačelnik Milan Bandić.

I dok hvali vizionarstvo Holjevca koji je, između ostalog, izgradio Zagrebački Velesajam, Bandića pak muče pitanja u vezi otpada u gradu. Prije nekoliko dana je, nakon što su se građani još jednom požalili na pretrpane kante za smeće, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić najavila da će Grad početi naplaćivati kazne za nepropisno odlaganje otpada.

- Zagreb ima problema s otpadom od kada je Zagreba, ali ćemo to riješiti zajedno. Grad Zagreb će biti zadnji koji će napisati kaznu za svoje građane, ali da ćemo odvojiti žito od kukolja, to hoćemo. Kaznit ćemo one koji bi pod okriljem noći, a naći ćemo načina kako, trpali smeće u tuđe koševe, a da građani umjesto njih plaćaju. Niti jedan pošteni građanin grada Zagreba neće biti kažnjen - objasio je gradonačelnik.

U jeku dobrih rezultata Dinama, Bandić se osvrnuo i na stadion u Maksimiru. Istaknuo je da očekuje pismo od "Modrih" u kojemu bi ga izvijestili što s njime žele napraviti - Ono što Dinamo i navijači budu htjeli, mi ćemo napraviti. Ako budu htjeli da to izrežemo i otpeljamo na Jukuševec i napravimo isti stadion tamo, na istom mjestu, veličine 25 do 30 tisuća ljudi, mi ćemo to napraviti. Ako budu željeli nešto drugo, onda ćemo to također zajedno napraviti. Na toj relaciji su se razgovori do sada odvijali.

S druge strane, jedan drugi stadion, onaj Nacionalni, dio je glavne gradske teme, izmjena GUP-a o čemu će gradski zastupnici raspravljati početkom idućeg mjeseca.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.