Hrvatski radio

Radio Sljeme

106 godina Hitne i europski dan oživljavanja srca

16.10.2015.

13:34

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan prije 106 godina u Zagrebu je osnovano "Društvo za spasavanje" što je bio začetak hitne pomoći u ovim krajevima. Usto, danas je europski dan oživljavanja srca koji se održava od 2012. godine.

Služavka Katarina Heinrich perući prozore u prilazu Đure Dežalića pala je te je satima nemoćno ležala na cesti i nitko joj nije mogao pomoći. To je vidio Veliki meštar "Družbe Braće Hrvatskog Zmaja"  Emilijo pl. Lašovski te je odlučio osnovati ono što se danas svi zovemo  "Hitna pomoć". 

Kakva je danas situacija priupitali smo zamjenicu ravnatelja Hitne, dr. Ileanu Lučić Renaud. ""Društvo za spasavanje"  započelo je s četiri sanitarna službenika i dvije konjske zaprege, a danas smo izrasli u veliku i modernu ustanovu. Zaposlenih je 430 djelatnika, s više od stotinu vozila. Pružamo hitnu medicinsku pomoć, sanitetske prijevoze, vozila su suvremeno opremljena. Imamo 80-tak liječnika od kojih su večina specijalisti i na hitne pozive dolazimo u vremenu između 7 i 15 minuta od poziva."

Danas je na Cvjetnom trgu, prigodnom vježbom, obilježen 106 rođendan hitne pomoći ili točnim imenom "Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba". Usto, danas je obilježen i Europski dan oživljavanja srca koji se održava od 2012. godine.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. 
Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.

Međutim, građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike. Naime, srčani se zastoj u 60-70 % slučajeva događa kod kuće i građani su u čak do 80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog zastoja mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.