Hrvatski radio

Radio Sljeme

11. međunarodni festival eksperimentalnog filma "25 fps"

24.09.2015.

09:34

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Studentskom centru večeras počinje 11. međunarodni festival eksperimentalnog filma "25 fps" na kojem će se do nedjelje u natjecateljskom programu prikazati 27 filmova. Među gostima festivala je i jedan od najcijenjenih suvremenih autora avagardnog filma Austrijanac Peter Tscherkasski.

Ovogodišnji program konkurencije, uz Tscherkasskog, u naš Grad dovodi i filmove tzv. veterana festivala Bena Russella, Johanna Lurfa, Charlotte Pryce, Karla Lemieuxa i Daniela Schmidta, a sudjelovat će i Jodie Mack, gošća prošlogodišnjeg programa Expanded Cinema. U konkurenciji su i dva hrvatska rada, 'Kraj' Tomislava Šobana i eksperimentalno-animirani 'Tu tamo' američkog autora Alexandera Stewarta.

Domaći će se filmovi predstaviti i u programu Refleksi - prvi dio trilogije 'Ova žena se zove Jasna' Nicole Hewitt i dokumentarni esej Igora Grubića 'Spomenik'. Oba su politički intonirana i bave se istraživanjem života socijalizma u tranzicijskoj sadašnjosti.

O pobjednicima će odlučivati žiri kritike Jelena Pašić, Dragan Rubeša i Ante Jerić te tročlani Veliki žiri: belgijska autorica Anouk DeClercq, filmski programer Jonathan Pouthier te filmski autor i kustos Mark Toscano. Svaki od članova Velikog žirija dodijelit će svoj Grand Prix, a domaćoj publici predstavit će se i posebno sastavljenim programom.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a idući tjedan izbor iz festivalskog programa prikazat će se i u riječkom art kinu Croatia.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.