Hrvatski radio

Radio Sljeme

11. travnja - Svjetski dan Parkinsonove bolesti

11.04.2016.

09:50

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga "Parkinson i mi" obilježit će "Svjetski dan Parkinsonove bolesti". Program na Cvjetnom trgu počinje u 11.00h predstavljanjem novog priručnika za uznapredovalu fazu Parkinsonove bolesti. Nastavak slijedi poslijepodne.

Predstavnici Udruge građanima će ondje dijeliti informativne letke i crvene tulipane, simbol borbe protiv Parkinsonove bolesti. Program se nastavlja i poslijepodne i to Tribinom o Parkinsonovoj bolesti, koja će se održati upravo u prostorijama Tribina grada Zagreba, Kaptol 27, od 13,30 do 15.00h.

Udruga "Parkinson i mi" okuplja više od četiri stotine bolesnika koji edukacijom, terapijom, savjetovanjem i povezivanjem s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s tom bolešću u svakodnevnom životu, te kako pomoći drugim oboljelima. Dodajmo da Udruga svoju podružnicu ima i u Splitu.

Pokrovitelj današnjeg programa je Ministarstvo zdravlja uz visoko pokroviteljstvo Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Upravo 11. travnja izabran je kao spomen na obljetnicu rođenja poznatog engleskog liječnika Sir Jamesa Parkinsona, po kojem je bolest dobila ime i koji ju je prvi opisao u svojem djelu „An Essay on the Shaking Palsy".
Parkinsonova bolest jedna je od najčešćih neurodegenerativnih bolesti današnjice. To je spora, ali progresivna bolest živčanog sustava koja uništava esencijalne tipove živčanih stanica te pogađa razmjerno malen dio mozga. Ne zna se uzrok same bolesti, a simptomi uključuju ukočenost mišića i njihovo grčenje, tremore ili drhtavice koji se događaju nekontrolirano.
Unatoč svim tim simptomima, osobe oboljele od Parkinsonove bolesti imaju potpuno ispravnu osjetilnu i mentalnu aktivnost. Lijek još nije otkriven i trenutačno je liječenje simptomatsko. Uz redovitu terapiju i kontrole oboljeli mogu postići bolju kvalitetu života - navedeno je na stranicama Studentskoga lista.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.