Hrvatski radio

Radio Sljeme

110 godina rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu

16.10.2019.

15:03

Autor: Antonia Ćosić

110 godina rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu

110 godina rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu

Foto: - / -

Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba danas je obilježio 110 godina rada. Prijavno-dojavnu jedinicu koja dnevno primi 1200 poziva, a u vrijeme kriznih intervencija taj broj naraste i na 2500 poziva u danu.

Hitna pomoć godišnje odradi 90 tisuća intervencija, rekao je ravnatelj ustanove, profesor, doktor Žarko Rašić koji se prisjetio i Društva za spasavanje. Naime, 1909. se dogodila nesreća - sluškinja je pala s drugog kata jedne kuće prilikom pranja prozora. Naišao je Emil Laszowski, meštar Braće Hrvatskog zmaja i zaustavio se uz nesretnu ženu. 16.10.1909. pokrenuo je inicijativu za pokretanjem Društva za spasavanje. 

Sve je započelo s 4 konja, 4 djelatnika i 2 zaprežna vozila, a danas, 110 godina kasnije, mogu se pohvaliti s više od 420 zaposlenih, od toga 78 liječnika. Među njima je i Zrinka Jurak, koja je otkrila kako su joj najstresniji trenutci kada rade s obitelji koja je "do prije 15 minuta vodila normalan život, a sad se nalaze u tragediji".

 

Minute, ali i sekunde, nekad mogu biti presudne pa se možemo nadati da će država i Grad i dalje ulagati u Nastavni zavod za hitnu medicinu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.