Hrvatski radio

Radio Sljeme

130 godina srednjeg strukovnog školstva u Samoboru

15.12.2017.

13:38

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Samoboru, gradu koji je sinonim za obrtništvo, danas je proslavljen jubilej, točnije 130 godina srednjeg strukovnog školstva. Danas je otvorena i punionica električnih automobila, a nagrađeni su i učenici škole koji su na 13. Međunarodnom sajmu inovacija u Seoulu osvojili srebrnu medalju.

Uz 59 zaposlenih, u 4 sektora: strojarstvo, elektrotehnika, osobne usluge i promet i logistika raspoređeno je 437 učenika koji se školuju za 9 različitih zanimanja. Škola se, osim dugogodišnjim radom, ponosi i time da su 2013. bili nositelji kurikuluma Pametna kuće koji je fakultativni predmet.

Naši učenici koji izlaze iz škole, osim regularne svjedodžbe imaju i taj predmet koji je dodana vrijednost zbog koje se odmah mogu uključiti u tržište rada. Mnogobrojni obrtnici dolaze u školu, u posljednje vrijeme, te pitaju za učenike da dođu kod njih na praktičnu nastavu što ranije i nije bio slučaj, kazao je ravnatelj škole, Davor Škiljan.

Ovu školu pohađao je i danas najpoznatiji hrvatski poduzetnik i inovator, Mate Rimac koji je srednjoškolcima dao i savjet da je odlično da se učenici bave nečime uz školu jer to što su naučili mogu direktno primjeniti i puno dalje još doći i steći puno konkretnije znanje nego ono na papiru. 

Svečanosti je nazočio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je nagradio kreatore 3D znanstvene podmornice. Dokaz da škola nije samo teorija, srebrna je medalja učenika na 13. Međunarodnom sajmu inovacija u Seoulu za 3D Podmornicu.

Jako smo zadovoljni. Moram reći da u konkurenciji od ljudi koji imaju firme, drugo mjesto je jako veliki uspjeh za nas. Ne samo zbog projekta Podmornice nego i zbog znanja kojeg smo tim projektom stekli, rekao je jedan od autora tima Podmornice, Lovro Stipanović.

Danas je otvorena i punionica električnih automobila koja je donacija tvrtke Schrack Tehnik. 130 godina edukacije, sazrijevanja i uspjeha dokaz je da, iako je djece za pojedine sektore manje, zanimanje za obrtništvo kao takvo ipak ne umire.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.