Hrvatski radio

Radio Sljeme

14. Zagreb Pride

13.06.2015.

16:57

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod sloganom "Glasnije i hrabrije: Antifašizam - bez kompromisa!", u Zagrebu se održala 14. Povorka ponosa LGBTIQ osoba. Unatoč toplinskom udaru, u povorci se okupilo više tisuća ljudi koji su upozorili kako u Hrvatskoj neki i dalje promoviraju isključivost i šovinizam.

Organizatori navode da su Prideom željeli pokazati nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njeno društvo idu. Sudionici povorke nosili su parole "Bilo kuda lezbijske svuda", "Svi smo mi homo", " 'Ko TITO grize obraze".

Sudionicima Zagreb Pridea u znak podrške pridružili su se i predsjednica ORaH-a Mirela Holy, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević, te saborski zastupnici HNS-a Sonja Konig, Igor Kolman i Boris Blažeković.

LGBTIQ (Lezbijke, Gejevi, Biseksualci, Transrodne, Interseksualne i Queer osobe) osobe žele istaknuti nezadovoljstvo i zabrinutost političkom situacijom pa ove godine povorku posvećuju građanima Hrvatske, kažu organizatori.

"Ne želimo mirno stajati i šutke gledati kako se u javnosti promovira isključivost, šovinizam, jednoumlje, nasilje, ustašovanje i fašizam", stoji u proglasu organizatora Zagreb Pride 2015. uz poruku da je Povorka ponosa "najveći politički prosvjed u Hrvatskoj". "Dok postoje oni koji neumorno zazivaju ratove, postojat ćemo i mi da se borimo za društvo mira, suživota i solidarnosti. Moramo zaustaviti daljnje političko, ekonomsko i moralno razaranje društva. Odgovor radikalizaciji i mržnji mora biti zajednički glas široke i ujedinjene progresivne fronte", poručili su iz odbora Zagreb Pridea.

Potporu Zagreb Prideu jučer je dala i Radnička Fronta koja je pozvala članove i simpatizere da se pridruže povorci.

Povorka ponosa LGBTIQ je s Marulićevog trga krenula središnjim zagrebačkim ulicama do parka Ribnjak gdje se održava koncert Nipplepeoplea. Završna zabava "Pride Partycipacija" održat će se u klubu Močvara i pogonu Jedinstvo.

Za vrijeme kretanja povorke ulicama Farkaša Vukotinovića, Savskom ulicom, Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom do parka Ribnjak policija je zatvarala pojedine prometnice, te je pozvala Zagrepčane na razumijevanje i strpljenje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.