Hrvatski radio

Radio Sljeme

140. obljetnica bolnice "Vrapče"

15.11.2019.

14:15

Autor: Ana Lacković Varga

Robert Anić/PIXSELL

Robert Anić/PIXSELL

Foto: - / -

Klinika za psihijatriju Vrapče obilježava 140. godina postojanja. Održan je simpozij "Dugovječnost - civilizacijsko postignuće i izazov današnjice", čime se simbolično naglašava osnovna funkcija ove bolnice kroz njezinu povijest, a to je briga i skrb o najranjivijem dijelu populacije.

Najstarija je to,najveća i najznačajnija psihijatrijska ustanova koja je namjenski građena za oboljele od duševnih poremećaja. Inicijativa za izgradnju "Zavoda za umobolne Stenjevec" pokrenuta je sredinom 19. stoljeća, a s radom je počeo na današnji dan 1879. godine. Tijekom svoje povijesti Klinika je izrasla u stožernu psihijatrijsku ustanovu u Hrvatskoj, godišnje bilježi oko 8 500 hospitalizacija, 25 000 dolazaka u dnevnu bolnicu i oko 60 000 ambulantnih pregleda. Današnjom proslavom prisjetili su se dugogodišnjeg ravnatelja Vlade Jukića i formalizirali imenovanje prošle godine otvorenog Zavoda za forenzičku psihijatriju njegovim imenom, te otvorili rekonstruiranu i adaptiranu zgradu Centra za dnevno bolničko liječenje, što je Grad Zagreb financirao s 12 milijuna kuna. 

- Imamo sreće da smo na čelu bolnice godinama imali instituciju, prof. Jukića - rekao je gradonačelnik Milan Bandić koji je zadnjih godina uspješno surađivao s pokojnim prof. Jukićem a Grad je uložio i znatna sredstva u obnovu bolnice.

Od rujna je ravnateljica bolnice Petrana Brečić koja je naglasila da je bolnica zaštićena kao spomenik kulture i ima važan društveni utjecaj u povijesti Zagreba. Resorni ministar Milan Kujundžić potvrdio je da će ova ustanova moći pratiti potrebe modernoga čovjeka u očuvanju mentalnoga zdravlja. Na današnjoj proslavi okupili su se svi značajni akteri hrvatskog društvenog života, od uglednih liječnika do političara iz Grada, Sabora i Vlade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.