Hrvatski radio

Radio Sljeme

15. državno Natjecanje u oranju

21.07.2017.

15:56

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvog i drugog rujna, 32 natjecatelja iz 16 županija, s traktorima i plugovima, odmjerit će snage u oranju. Prvo natjecanje održano je prije 60 godina na Žitnjaku. U ovogodišnjoj manifestaciji financijski sudjeluje i grad Zagreb.

U ovom natjecanju vrijeme ne igra ulogu već kvaliteta obrade tla.

Što je potrebno za pobjedu objašnjava Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, Prvenstveno morate znati voziti traktor i baratati s plugom. Ima tu puno elemenata koji se ocjenjuju u oranju. Prvenstveno morate dobro poznavati traktor i oračke discipline. Stvar je u tome da treba prvo znati poštelati plug. Ima tu puno parametra koji se vrednjuju, treba znati držati pravac, treba znati držati dubinu i tako dalje, ima puno elemenata.

Ove godine natjecanje će biti održano u Kupinečkom kraljevcu na parceli od 16 hektara

Grad Zagreb financijski podupire ovu manifestaciju, Oko 200 tisuća kuna je grad Zagreb izdvojio s tim da će još službe kao što su Zrinjevac, Zet pomoći da ovo natjecanje bude uspješno, rekao je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Emil Tuk.

Za sve zainteresirane građane bit će organiziran i prijevoz s južne strane Velesajma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.