Hrvatski radio

Radio Sljeme

19. „Međunarodna noć šišmiša“.

29.08.2015.

08:20

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ u subotu 29. kolovoza, od 10:00 do 17:00 sati, na planinarskom domu Glavica i špilji Veternici, obilježit će 19. po redu „Međunarodnu noć šišmiša“. Prema riječima organizatora u programu će posebno moći uživati oni najmlađi.

U organizaciju su i ove godine uključeni - ZOO Zagreb, JU Park Maksimir, Hrvatsko biospeleološko društvo, Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Zagreb, te Udruga Tragus.

Posjetitelji će se, najavljuju organizatori - "...sa stručnjacima za šišmiše moći uputiti u potragu za šišmišima pomoću „bat detektora“, a najmlađi gosti moći će sudjelovati na cijelom nizu radionica za djecu - od izrade šišmiš maski, crtanja, kvizova i drugog a sve kako bi se naša djeca što prije oslobodila straha od ovih tajanstvenih ali iznad svega simpatičnih životinjica..." Za sve posjetitelje bit će organizirane i igre Potraga za šišmišima, te Skočišmiš. Onima pak koji se zaljube u naše slatke Veterničke šišmiše, omogućeno je njihovo posvajanje. Ustanova je 2007. godine pokrenula program „Usvoji šišmiša!“ - dodali su organizatori.

Svaki puni sat bit će organizirano stručno vođenje špiljom Veternicom, ljetnim i zimskim podzemnim staništem velikog broja šišmiša. Osim toga, djeca će nesmetano moći uživati u igri u novoizgrađenom dječjem igralištu kraj planinarskog doma Glavica. Svaki puni sat kod P. d. Glavica bit će organizirane i male radionice o špiljarskoj opremi te će sudionici također moći svladati osnove špiljarskog penjanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.