Hrvatski radio

Radio Sljeme

19. obljetnica smrti kardinala Franje Kuharića

11.03.2021.

19:54

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Radio Sljeme HRT

foto: Radio Sljeme HRT

Foto: - / -

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić umro je 11. ožujka 2002. godine, a sve više vjernici govore o njegovoj svetosti. Zemni ostaci kardinala Kuharića su u zagrebačkoj katedrali, no zbog oštećenja prvostolnice u potresu vjernici ne mogu obići njegov grob. Misa je služena u crkvi sv, Blaža.

Misa je iz istih razloga večeras služena u crkvi Sv. Blaža, a predvodio ju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Govoreći o svome prethodniku, kardinalu Franji Kuhariću, zagrebački nadbiskup istaknuo je kako je kardinal Kuharić imao istančanu duhovnost "koja je progovorila istinom, ljubavlju, opraštanjem i zajedništvom. (…) U njegovim će riječima i zapisima uvijek biti čitljiva ta uporišta jer za njega su to bili prostori milosti, znakovi Božje blizine, čuda Božjega milosrđa i nadvladavanja zla. To su putovi za koje je on smatrao da su važni za život svakoga čovjeka, za Crkvu i hrvatski narod, da ne ostanemo okorjela srca i da se ne oglušimo na Božji glas."

U svojoj homiliji među ostalim je Bozanić rekao kako njegovo predhodnik ima baštinu na koju se trebaju vjernici ugledati, te istakno kako ta baština kardinala Franje Kharića, sluge Božjeg  baština Kristova nasljedovatelja. 
"Jasno je da istinsko zajedništvo ne može izrasti bez istine i sebedarja. Temelji milosrđa i opraštanja ne pripadaju dogovorima s političkim ciljevima, nego srcu koje sluša Božji glas. To je svakako dio baštine kardinala Kuharića koji nam je Bog po njemu podario."

Mnogi mediji do sada objavili su niz svjedočanstava svih ovih godina o kardinalu Franji Kuhariću, jedne od najbližih suradnika i prijatelja blagopokojnog kardinala naše kolegice Vesne Jurić-Rukavina koja je dvadeset godina bila na raznim novinarskim zadaćama uz kardinala Franju Kuharića te s njim blisko surađivala za emisiju „Hvaljen Isus i Marija“ i kontakt emisiju sa slušateljima „Bog je ljubav“. Godine suradnje pretvorile su se i u prijateljstvo i posebno svjedočenje o liku kardinala kojeg su svi voljeli. Ove godine je uz gostovanja u drugim medijima govorila i za svoj program, u kojem radi. 

Inače, Zagrebačka katedrala ostala je središnje mjesto štovanja blagopokojnog kardinala, ali i kardinalovo rodno mjesto Pribić, tamo je blagoslovljen njegov kip, te u Požegi. Štovanje kardinala kuharića sve se više širi u brojnim župama Zagrebačke nadbiskupija, pa se spomendan smrti kardinala Franje Kuharića već prve godine prozvao, Kuharićevo po uzoru na spomendan smrti bl. Alojzija Stepinca kojega se spominje i kao Stepinčevo.

U privitku poslušajte svjedočenje V. Jurić Rukavina o suradnji s blagopokojnim kardinalom.

Svjedočenje o kardinalu Kuhariću

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.