Hrvatski radio

Radio Sljeme

2016. i 2017. proglašene godinama "Bijele rode"

02.08.2016.

10:18

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na inicijativu Javne ustanove Zeleni prsten, Skupština Zagrebačke županije proglasila je ovu i slijedeću godinu, "godinama Bijele rode" a sve u cilju očuvanja i zaštite te ptice, te očuvanje sela i prostora koji zajedno čine vrijedan resurs, ne samo lokalni već i nacionalni.

Tako već devetu godinu za redom svim stanovnicima u županiji koji na svojim posjedima imaju gnjezdo bijele rode, javna ustanova " Zeleni prsten Zagrebačke županije" zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša, osiguravaju naknadu po gnjezdu od 700 kuna.

Razlog za to je, prema riječima Željke Šabarić iz javne ustanove "Zeleni prsten", činjenica da ti stanovnici moraju češće mijenjati i obnavljati svoje krovove jer gnjezda roda nekad mogu težiti gotovo 1000 kilograma. U ovoj je godini registrirano blizu tri stotine gnjezada na području Zagrebačke županije.

Onima koji su ove godine po prvi put postali domaćini Bijeloj rodi, sve što je potrebno kako bi dobili naknadu jest, dostaviti kopije vlasničkog lista, osobne i tekućeg računa, javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.