Hrvatski radio

Radio Sljeme

21. natjecanje školskih prometnih jedinica

04.05.2018.

11:02

Autor: Krešimir Vešnik

Goran Jakus/PIXSELL

Goran Jakus/PIXSELL

Foto: - / -

U Osnovnoj školi Gustava Krkleca u Travnom, počelo je 21. natjecanje školskih prometnih jedinica grada Zagreba i Zagrebačke županije te 26. natjecanje "Sigurno u prometu". Ukupno sudjeluje 213 natjecatelja iz 43 osnovne škole.

Nakon što je prošle godine otvoren biciklistički poligon u Osnovnoj školi Gustava Krkleca tamo se prvi puta održava natjecanje školskih prometnih jedinica. 

Prije 4 godine inicijativom Grada, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog auto kluba, rođena je ideja izgradnje jednog velikog biciklističkog poligona za učenike osnovnih škola. Ja vjerujem da će on u svojem punom smislu zaživjeti vezano za poučavanje sigurne vožnje biciklom i, naravno, prometnih propisa i pravila općenito, rekla je ravnateljica Marija Luković.

Sudionici natjecanja školskih prometnih jedinica rješavaju testove iz prometne kulture dok se natjecanje "Sigurno u prometu" odžava na poligonu, Na poligonu postoje elementi na kojima moraju pokazati tehničke vještine vožnje, elementi osmice bez rušenja čunjeva, zatim postoji slalom i praktični dio gdje pokazuju koliko sigurno mogu voziti na cesti uz provjere i skretanja i na kraju zaustavljanje kao cilj, istaknuo je voditelj natjecanja "Sigurno u prometu", Ante Bušić.

Kako je istaknuto, nije najvažnije tko će pobijediti u natjecanjima, već da školarci usvoje prometnu kulturu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.